szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormányszóvivő Soros György által kezdeményezett kampányként állította be az ORF Magyarországról szóló adását.

Gúnyt űz a magyar lakosságból Kovács Zoltán kormányszóvivő azzal, hogy az Orbán Viktorral szemben kritikus osztrák sajtót eszközként használja fel az antiszemitizmusra való fogékonyság megerősítésére – írta közleményében a Riporterek Határok Nélkül ausztriai szervezetének elnöke.

Az osztrák ORF 1 közszolgálati tévécsatorna „Gute Nacht Österreich” (Jó estét, Ausztria) című talkshowja január 23-án este 16 perces összeállítást szentelt Magyarországnak. A műsorban szó esett Ferenc Józsefről Heinrich Pecináról is, de Peter Kelin műsorvezető megemlítette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hogyan épített egyszerre saját médiabirodalmat és stadiont.

A teljes adást itt lehet megnézni:

Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára később Twitteren Soros György által kezdeményezett kampányként állította be az adást, és sugárzása miatt támadta az ORF-et is.

Rubina Möhring, a Riporterek Határok Nélkül ausztriai szervezetének elnöke erre úgy reagált: nem engedik, hogy hiteltelennek állítsák be újságíróik oknyomozó munkáját.

A műsorról készült videót röviddel az adás után magyar felirattal együtt töltötték fel a Youtube-ra. A videó néhány napon belül több mint 300 ezer kattintást generált.

„Ezen az élénk érdeklődésen is lemérhető, mekkora az igény a magyar lakosságban a kritikus háttérinformációkra” – mondta jelentette ki Julia Herrnböck, az osztrák Riporterek Határok Nélkül elnökségi tagja, egyúttal a háttéranyagot készítő Dossier egyik szerkesztője. Hozzátette:

A magyar kormányzati körök nyugtalanságáról árulkodik, hogy ezt a minőségi munkát politikai kampányként próbálják elintézni.“

Az osztrák Riporterek Határok Nélkül hangsúlyozza: a magyar média szerkezete gyökeresen átalakult az elmúlt években, és rendkívül fontos, hogy az ausztriai sajtó figyelemmel kísérje a szomszédos országban zajló fejleményeket.

„A magyarországi emberek híreket akarnak, szabadon akarnak hozzájutni az információkhoz – beleértve a kritikus hangokat – jelentette ki Rubina Möhring. – Annak a kormánynak, amely azt állítja magáról, hogy Magyarország lakosságát képviseli, tiszteletben kellene tartania ezt a kívánságot.“

2010 óta, amióta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, az ország a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-ranglistáján a 23-ról a 87-ig helyre csúszott vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!