szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több száz menekült táborozott le Kelebiánál, a szerb-magyar határon, azért tüntetve, hogy a magyar hatóságok nyissák meg a határt. A demonstráció békésen zajlott, a helyszínen nagyon sok a kisgyerek. A tompai határátkelőt lezárták, a szerb védelmi miniszter szerint álhírek miatt mentek a határra az emberek.

Nagyjából két-háromszáz menekült érkezett a kelebiai határátkelőhöz csütörtök délután négyre, nagyon sok köztük a gyerek - jelentette a hvg.hu helyszínen lévő tudósítója. Egy anya magával vitte csecsemőjét is. A menekültek békésen tüntetnek, szeretnék elérni, ha Magyarország megnyitná előttük a határt, hogy tovább tudjanak menni Nyugat-Európa felé.

[Frissítés: a menekülteket péntekre virradóra a szerb hatóságok buszokkal elszállították.]

Letáboroztak

A csoport tagjai egy időre leültek a határ elé is - volt, aki pokróccal is készült -, addig maradnának, míg nem engedik át őket.

A délutáni helyzet

A határátkelőt kerítéssel zárták le, mögötte egy sorfalnyi készenléti rendőr áll, rohamrendőrök egyelőre nem sorakoztak fel. Az M1 szerint 100-150 rendőr lehet a helyszínen és rendőrségi helikopter is köröz a határ fölött. A rendőrök a kerítésen keresztül kommuniáltak a menekültek szószólójával, a hírek szerint egy petíciót akartak átadni.

©

A rendőrök öt óra előtt nem sokkal mindenkit felállítottak és kérték, húzódjanak félre. Ezt szó nélkül megtették az emberek, így az út helyett most az út mellett ülnek. Egyelőre nem lehet tudni, mi volt ennek a célja, a határt ugyanis nem nyitották meg. Több menekült nyilatkozott is, egy jemeni férfi azt mondta, emberséget kértek a magyar rendőröktől. Másikuk megerősítette, addig maradnak, míg tovább nem viszik őket Nyugat-Európába.

©

A szerb rendőrök távolról figyelik az eseményeket, senkit sem akadályoznak meg, hogy bejöjjenek a határátkelőhelyre. Egyelőre nem tudni, miért "adta meg magát" ilyen könnyen a határátkelő, tudósítónknak a menet érkezte előtt a szerb rendőrök azt mondták, a határig biztos elmennek az emberek, de hogy utána mi lesz, nem tudták. A tömeg nem akkora, hogy ne lehetett volna megkérni őket, hogy máshol tüntessenek - mondja tudósítónk.

Este a menekültek elmondása szerint civil ruhás szerb rendőrök azzal bíztatták őket, nyugodtan maradjanak a határon, a kormányok döntésére várnak. Az egyik menekült elmondása szerint az is elhangzott,

lehet, hogy a szerb kormány beszélni fog a magyar kormánnyal.

A beszélgetést mi nem hallgattuk végig, könnyen lehet, hogy ez csak hiú ábránd, az mindenesetre furcsa, hogy a szerb rendőrök miért nem szólították fel őket távozásra.

A szerb védelmi miniszter szerint szégyenletes álhír a határnyitás

Aleksandar Vulin védelmi miniszter a határon arról beszélt, szégyenletes, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó migránsokat, akik ezek hatására indulnak el hiába Magyarország felé. Hangsúlyozta,

a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

Kiosztotta az illegális bevándorlókat amiatt, hogy nem a befogadóközpontokban vannak, illetve válogatnak a felkínált helyek között, ahelyett, hogy hálásak lennének.

©

A tömeg továbbra is békés, van, aki arra számít, majd a németek segítenek nekik. Többen lefeküdtek, hálózsákkal, pokróccal készültek, fél hét fele már sátrat is állítottak. Az elmondások szerint a menekültek a határon akarják tölteni az éjszakát. Nagyon hideg van, kérdés, a gyerekek hogy bírják majd. Az M1 élőben bejelentkező riportere mögé gyerekek álltak be táblákkal, és skandálják, hogy nyissák meg a határt és engedjék át őket.

©

Horvátország felé nem akarnak menni

"A gyerekeink jobbat érdemelnek", "hadd menjünk át békében", "menekültek vagyunk, nem bűnözők" feliratú táblákkal vonultak a határhoz a menekültek. A tüntetés egy zárt Facebook-csoportban szerveződött, információink szerint Szabadkáról is megy még a határhoz egy csoport. Az egyik menekült azt mondta, nem egy ember szervezte ezt.

©

Sokan érkeztek Szíriából, Afganisztánból, olyanok, akik az elmúlt heteket, hónapokat Szerbiában töltötték. Az egyik szír menekült a hvg.hu-nak a határnál arról beszélt, családtagjai már Németországban vannak, utánuk akarnak menni.

A Vajdaságban rekedt menekültek nem tudják, mire számíthatnak, korábban volt, aki abban bízott, hamarosan megnyílik a magyar határ. Az az általános nézet körükben, hogy Horvátország felé veszélyes indulni, ezért próbálkoznak Magyarország felé.

Január végén menekültek egy 60-70 fős csoportja megpróbálta áttörni a határt, közülük többeket elkaptak és gyorsított eljárásban elítéltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat