szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntekre virradóra már egy lélek sem volt ott, ahol korábban mintegy háromszáz fős tömeg gyűlt össze, gyerekekkel.

Bár rákészültek, mégsem töltötték az éjszakát Kelebiánál azok a menekültek, akik csütörtök délután torlódtak fel a szerb-magyar határ közelében. Az Index tudósítása szerint a nagyjából 300 embert péntekre virradóra, olyan hajnal 2 körül buszokra tették és mindenkit elvittek.

A menekültekért 15-20 busz érkezett, köztük rendőrségi kisbuszok. Azt nem tudni, hogy a békés tüntetés résztvevőit mennyire kellett noszogatniuk a határőröknek, hogy felszálljanak a járművekre, mert az Index szerint ezt már nem lehetett látni, a hatóságok az összes újságírót kizavarták a határ területéről.

A buszok a befogadóközpontok irányába indultak el, és a tudósítás szerint olyan is elhangzott, hogy a menekülteket a macedón határ közelébe, Presevo városához vitték. A szerbiai táborok azonban nem zárt táborok, így elképzelhető, hogy a menekültek néhány nap múlva ismét útra kelnek.

Amíg a menekültek a zárt határ közelében tartózkodtak, nem történt különösebb esemény. Többen a földön ültek, vártak, mások nyilatkoztak a helyszínen lévő újságíróknak, egyesek pedig – gyermekeikkel együtt – táblákat tartottak a határőrök felé, hogy engedjék át őket, mert folytatni szeretnék útjukat Nyugat-Európa felé.

©

A helyszínen később a szerb védelmi miniszter is megjelent, aki azt mondta, álhírek terjedtek a menekültek közt, és sokan ezért érkeztek a határhoz.

A letáborozott menekültekről – vagy ahogy a műsorban jó párszor elhangzott, a “migránskaravánról” – a magyar közmédia "szakértőkkel" számolt be, egészen döbbenetes módon: az adásban a helyszínen megjelent gyermekekről például azt mondták, a színjáték miatt hozták őket ide, és amúgy sok köztük a drogos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre jobban megéri megújuló energiába fektetni

Egyre jobban megéri megújuló energiába fektetni

115 millió forint letaglózó ár, még ha egy Audi RS Q8-R-ről van is szó

115 millió forint letaglózó ár, még ha egy Audi RS Q8-R-ről van is szó

Újabb halálos áldozatokkal járó vonatbaleset történt Egyiptomban

Újabb halálos áldozatokkal járó vonatbaleset történt Egyiptomban