Tetszett a cikk?

A járványveszély miatt döntött így Mirkóczki Ádám.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Járványveszély miatt bezáratta az egri Bitskey Aladár Uszodát Mirkóczki Ádám polgármester – értesült több egri forrásától a hvg.hu.

A jobbikos polgármester az Egri Ügyek helyi portálnak megerősítette a határozatlan idejű bezárást. „Tulajdonosi döntés alapján szerda reggel 6 órától bezárattam a Bitskey Aladár Uszodát” – mondta a lapnak a polgármester.

Tulajdonosként nem vállalom a felelősséget egy esetleges járvány kialakulásáért, főleg egy ilyen sűrűn látogatott intézmény esetében – tette hozzá.

Szerda reggel sajtótájékoztatót is tartott Mirkóczki, ahol kronológiailag összefoglalta, mi történt. Ismertette, hogy a hétvégén Brescia városában játszott meccset az egri pólócsapat, vasárnap értek haza, ekkorra eszkalálódott a helyzet Olaszországban. Hétfőn a polgármester felhívta a Belügyminisztériumot, hogy tájékoztatást kérjen, mi a protokoll az ilyen esetekben.

Pogácsás Tibor államtitkár hétfőn azt kérte az egri polgármestertől, senkit ne engedjen az uszodába azon játékosok és stábtagok közül, akik megfordultak a hétvégén Észak-Olaszországban. „Így is tettünk.”

A vízilabda klub közleményében ezt követően azt írta, hogy:

a Bitskey Aladár Uszoda, valamint a Bárány István Sportuszoda bizonytalan ideig zárva tart. Ezért az edzések további intézkedésig elmaradnak. Megértésüket és együttműködésüket ezúton is köszönjük.

Az egri csapat szerdán a budapesti Honvéd ellen játszik bajnoki mérkőzést a fővárosi Kőér utcában. Az egri csapat edzője szerint erre a meccsre teljes kerettel utaznak. „Milyen furcsa dolgokat produkál az élet! Lukács Dorián nem volt velünk Bresciában, és ő az egyedüli beteg. Lázas, nem tud edzeni, így valószínű, hogy az ő helyét a keretben Kürti Dominik foglalja el. Úgy tűnik, Egerben erősebb a vírus, mint Lombardiában” – mondta Dabrowski a keddi interjúban. Szerdai sajtótájékoztatóján erről Mirkóczki arra utalt, szerinte nem a legjobb ötlet lejátszani ezt a mérkőzést.

Olaszországból jöttek

444 alapján lapunk is megírta, hogy miközben a környékről érkezett gimnazista kirándulócsoportot két hétre karanténba zárták, a járvány olasz epicentrumából hazaérkezett pólósok szabadon járkálnak.

Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kapus, az egri klub elnöke korábban azt mondta, a pénteki kiérkezésükkor még nem terjedtek el a járvány olaszországi kitöréséről szóló hírek, ezért csak a szokásos reptéri orvosi ellenőrzésen estek át. Utána, a híreket hallva, kerülték a nyilvános helyeket. Az egriek vasárnap érkeztek vissza Magyarországra repülőgéppel. Eközben Bresciában is korlátozó intézkedéseket vezettek be, például lezárták azt a medencét, melyben a magyarok előző nap kiálltak az AN Brescia ellen.

Dabrowski Norbert edző pedig interjút adott a klubhonlapnak, melyben azt mondta, Ferihegyen átestek „egyfajta vizsgálaton”, de azon mindent rendben találtak, és engedték, hogy folytassák az útjukat. Ez azért is meglepő, mert az ugyanarról a környékről hazaérkező diákcsapatot – ahogy fentebb is írtuk – másnap azonnal két hét karantén várta a Szent László Kórházban.

Az egri polgármester és a pólóklub már nem vette ennyire lazán az ügyet: a polgármester kezdeményezésére a hétfői edzés elmaradt, és felvették a kapcsolatot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalával. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Heves megyei kormányhivatal Népegészségügyi főosztályának emberei minden Bresciában járt sportolóval és vezetővel kitöltettek egy egészségügyi kérdőívet. Ezeket a kérdőíveket már ki is értékelték, és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélye alapján kedden este már edzést is tartott a csapat az uszodában. Az érintett sportolókat a további 12 napban folyamatosan figyelik majd és naponta kétszer fogják mérni a testhőmérsékletüket.

Szerdai tájékoztatóján Mirkóczki furcsállta, hogy csak kérdőíves vizsgálatot végeztek a hatóságok, ezért magára vállalta a felelősséget, a csapat keddi edzése után határozatlan időre bezáratta az uszodát. Ugyanis a keddi edzés volt az utolsó program az uszodában, a szerdán reggel úszók már nem mehettek be. „Annak talán nincs meg a veszélye, hogy a vízilabdások után bárki elkaphatta volna a lehetséges vírust.” Szerda reggel a tankerület igazgatója is arra utasított, hogy az iskolai úszásfoglalkozásokat függesszék fel.

Mirkóczki azt is elmondta, ő úgy áll a dologhoz, inkább reagálja túl az eseményeket (l. intézménybezárás), mintsem később azt lehessen mondani, elmulasztott megtenni valamit. Az uszoda pedig egészen addig zárva marad, amíg egyértelműen ki lehet zárni, hogy Egerben nincs koronavírus. Az uszoda ügyvezetőjét pedig arra kérte, fertőtlenítsenek, ha szükséges, teljes vízcserét is eszközöljenek.

(Kép: illusztráció)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A koronavírus miatt csak novemberben derül ki, milyen lett a robot-Beethoven

A koronavírus miatt csak novemberben derül ki, milyen lett a robot-Beethoven

Családot tervez lakással? Ha jól kombinál, több pénzt kaphat hozzá

Családot tervez lakással? Ha jól kombinál, több pénzt kaphat hozzá

Dánia lazítana a járványügyi intézkedéseken április közepétől

Dánia lazítana a járványügyi intézkedéseken április közepétől