szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Járványvédelmi lépéseket készített elő és vezet be Budapest, amelyek a tömegközlekedést és a fővárosi intézményeket is érintik – közölte Karácsony Gergely főpolgármester.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A koronavírus miatt kialakult helyzet volt a téma a fővárosi intézmények vezetőinek találkozóján, és a Budapesti Egészségügyi Fórum (BEF) alakuló ülésén is. Az elhangzottakról és a döntésekről Karácsony Gergely főpolgármester tájékoztatott a Facebook-oldalán.

Határoztak arról, hogy

  1. tovább növelik a BKV járatain az eddigi fokozott fertőtlenítés gyakoriságát,
  2. rendszeresen tájékoztatják a dolgozóikat az óvintézkedésekről,
  3. a Budapesti Közlekedési Központ határozatlan időre felfüggeszti az első ajtós felszállásra vonatkozó szabályokat: a járműveken minden ajtón felszállhatnak az utasok, elkerülve így az esetleges tumultusokat,
  4. a már utcán lévő tájékoztató kampányuk angol nyelvű változatát is elkészítik, amelyeken a Budapestre érkező turistákat a szabályok, előírások betartására szólítják fel,
  5. a hajléktalanellátó intézmények számára külön protokollt dolgoznak ki,
  6. az intézményeiket felkészítették arra, hogy a kormány döntése esetén azonnali hatállyal felfüggesszék működésüket, rendezvényeiket. Ez érinti mindenekelőtt a budapesti színházakat, a mozihálózatot, a múzeumokat, egyéb intézményeket. (A döntést délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.)
  7. Kérik a kormányt, hogy a Budapestre tervezett nagy létszámú rendezvények esetén kellő időben adjon világos iránymutatást a szervezőknek, fenntartóknak, és hogy mielőbb szülessen végleges döntés a Giro d’Italia kerékpárosverseny magyarországi és budapesti szakaszának elhalasztásáról.
  8. Eljuttatják az intézményeiknek az otthoni munkavégzésre vonatkozó iránymutatást, és jelezték, hogy szükségesnek látják a fővárosi és kerületi költségvetések áttekintését, valamint a soron kívüli egyeztetést a kormánnyal.

Karácsony Gergely közölte, hogy mindenben az operatív törzs iránymutatásai szerint járnak el. Jelezte ugyanakkor, hogy a testület – amelynek leterheltségével és kiemelt felelősségével tisztában van – nem könnyíti meg a budapesti felkészülést és a szükséges intézkedésekről szóló gyors döntéseket, a főjegyző által írt hivatalos levélre, benne sok kérdésre, a mai napig nem kaptak választ.

"Emellett jeleztük igényünket a védekezéshez szükséges felszerelések (maszk, fertőtlenítő) beszerzésével kapcsolatban. Bízom benne, hogy az információáramláson és az együttműködésen sikerül gyorsan javítani" – olvasható a Karácsony Gergely közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!