Tetszett a cikk?

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendeltek el az ország teljes területére.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében – így vezette fel szerdai bejelentését Gulyás Gergely.

Gulyás az operatív törzs szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy a koronavírus elleni védekezés miatt a kormány úgy döntött, hogy:

rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendeltek el az ország teljes területére.

Ennek értelmében beutazási tilalmat rendeltek el:

  • Olaszországból,
  • Kínából,
  • Dél-Koreából és
  • Iránból.

Ezekből az országokból senki nem léphet be az országba, kivéve a magyar állampolgárok, akik azonban egyből otthoni karanténba kerülnek. Ezt a rendőrség fogja ellenőrizni. Ha a határokon valaki valótlant állít, honnan lépne be az országba, azt szankcionálják, de ellenőrizni is tudják, például cellainformációk alapján.

Ezek az intézkedések a lehető leghamarabb, de legkésőbb éjféltől lépnek életbe. A tárcavezető elmondta azt is, hogy az európai góc Olaszországban van, ezért a magyarok Szlovéniával és Ausztriával hangolják össze lépéseiket.

Továbbá bejelentették:

az egyetemeken intézménylátogatási tilalmat rendeltek el, itt csak távoktatás lehetséges.

Az épületek bezárnak, ennek az oka a sok külföldi hallgató. Az európai helyzet azonban nem indokolja, hogy az iskolák is bezárjanak, mivel a gyerekek a legkevésbé kitettek a vírusnak, de a kormány folyamatosan figyeli a helyzetet. De a Határtalanul programot felfüggesztik, a külföldi kirándulásokat pedig a diákoknak is megtiltják.

A kormány megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását.

A hvg.hu kérdésére Gulyás miniszter azt mondta, a bevásárlóközpontokra a fenti tiltás nem vonatkozik, de a színházakra, mozikra igen. Az áruszállítást ezek az intézkedések egyelőre nem érintik. Az még nem eldöntött, hogy ez a korlátozás vonatkozik-e a templomi misékre, de az már biztos, hogy az Országgyűlés fog ülésezni.

©

Még szerda délután Gulyás és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető tájékoztatja az ellenzéki pártok képviselőit is minderről. „A kisstílű politikai támadás indokolatlan, összefogásra van szükség” – mondta a miniszter. Lesznek gazdasági károk is, tudja ezt Gulyás is, mondta is, de úgy fogalmazott, hogy az elsődleges és a legfontosabb az emberek egészsége.

Bejelentették, hogy a miniszterek és az államtitkárok csak engedéllyel utazhatnak külföldre. A mostani intézkedések visszavonásig érvényesek, de Gulyás azt mondta, „nem hetekről, hónapokról van szó.” A részletek a hamarosan megjelenő határozatokban jelennek meg.

A tárcavezető azt is elmondta, a háziorvosok szerepében nem kell egyelőre változás, kellő számú maszkkal rendelkezünk. A Magyar Orvosi Kamara vezetője, Kincses Gyula szerdán korábban arról beszélt, arra kérte a kormányt, hogy biztosítsák a megfelelő védőfelszerelést az egészségügyi dolgozóknak. Erre – is – válaszolt Gulyás, amikor azt mondta, nem kell egyelőre változás a háziorvosok esetében.

Amikor újságírók a kézfertőtlenítőkről kérdeztek, Gulyás azt mondta:

a szappanos kézmosás is kézfertőtlenítésnek felel meg.

Az a hír azonban kacsa, hogy lezárnák Budapestet és a nagyobb városokat. A politikus arról is beszélt, hogy fontos orvosi kihívás ez, hiszen még vakcina sincs. Magyarországon elkülönített egyedi megbetegedésekről beszélünk, de vannak csoportos megbetegedések (l.: Európa), valamint vannak tömeges megbetegedések is.

A különleges jogrend lehetővé teszi, hogy a piaci alapon működő cégek, vállalatok vezetését átvegye a kormány. Erre – ha szükség van – sor is kerülhet, Gulyás itt példaként az orvosi maszkok gyártóit mondta.

Korábban már megírtuk, hogy Gulyás fogalmazott, szintet kell lépni a védekezésben. Az operatív törzs ugyanis azt javasolta szerda délelőtt a kormánynak, rendeljenek el veszélyhelyzetet, ill. rendkívüli jogrendet. Ezt szerdai ülésén a kormány megtárgyalta, és elfogadták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot

Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet