Tetszett a cikk?

Új szabályt hoztak a kereskedelemben a veszélyhelyzet idejére.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Élelmiszert, napi fogyasztási cikkeket és éttermi ételt a boltok és vendéglők bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül is árusíthatnak üzleten kívül, amíg a veszélyhelyzet tart. A csütörtök késő este megjelent újabb rendelet ugyanezt kiterjeszti a csomagküldésre. Ugyanakkor a jogszabály külön hangsúlyozza: termékbemutatás céljából utazást és rendezvényt ilyenkor sem szervezhet senki.

Lazították a költségvetési szervek pénzügyi szabályait. A Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs által indokoltnak ítélt költségekre kötelezettséget vállalni előzetes pénzügyi ellenjegyzés nélkül is lehet, és ezt elég a veszély megszűnése után pótolni. Átmenetileg írásba foglalás nélkül is lehet szerződést kötni.

A védekezéssel közvetlenül összefüggő vagy a védekezést irányító állami szervek, védekezést irányító csoportok hatékony működését szolgáló beszerzését a kormány veszélyhelyzet elhárításáért felelős tagjának (azaz a március 11-i rendelet szerint a miniszterelnöknek, aki azonban továbbadhatja a feladatot más kormánytagnak) egyedi mentesítése alapján a közbeszerzési és beszerzési szabályoktól eltérő módon is megvalósítani, kivéve ha uniós forrást használnak fel. Ilyenkor is legalább három ajánlatot kell bekérni, de

kivételes sürgősség esetén a fenti eljárási szabályok mellőzésével egy adott gazdasági szereplő közvetlenül is felhívható ajánlattételre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!