T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

A kilencedik elhunyt egy fiatalabb nő. Az operatív törzs keddi tájékoztatóján az is elhangzott, hogy kedden hajnali 4 órára minden intenzív osztályon dolgozó megkapta a szükséges védőfelszerelést.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A járványügyi tájékoztató oldal friss, kedd reggeli adatai szerint 187-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon, újabb 20 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A hivatalos számok szerint kórházi karanténban jelenleg 92 ember van (tegnap még 101 volt), a kórokozó megjelenése óta pedig összesen 6113 laboratóriumi vizsgálatot – koronavírustesztet – végeztek az illetékesek. Ez utóbbi szám hétfőn 5515 volt.

A betegség következtében a tájékoztató előtti állapot szerint nyolcan hunytak el, a kilencedik halálesetet Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be.

A keddi napot Orbán Viktor a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren kezdte, ugyanis – az ő szavait kölcsönvéve – újabb portyázók és fürkészők érkeztek. Vagyis Kínából újabb szállítmány érkezett:

több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt és 86 lélegeztetőgép.

A törzs tájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes először arról beszélt, amiről fenn is hírt adtunk: a frissen megérkezett készleteket ismertette. Azt is bejelentette, hogy kedden hajnal 4 órára kiszállították a kórházakba azokat a védőfelszereléseket, amelyeket mostantól az összes intenzív osztályon dolgozó orvos és ápoló hordani fog.

Hétfőn Orbán Viktor azt mondta, keddtől minden intenzív ágy mellett dolgozó speciális maszkot kap, a nem intenzív ágy mellett dolgozók sebészi maszkot. Akit koronavírus-fertőzés gyanújával visznek be, arra ugyancsak azonnal sebészi maszkot adnak.

Lakatos ismertette azt az intézkedést is, hogy április 15-től 15 ezer forintra emelkedik az érintéses bankkártyás fizetés összeghatára. Most is elmondta, hogy egyre több csaló próbál pénzt kicsikarni az óvatlanoktól, például azzal, hogy fertőtlenítést ígér. A rendőrök eddig 14 eljárást indítottak csalók, és 16-ot álhírterjesztők ellen.

Müller Cecilia országos tisztifőorvos a betegadatok ismertetésével kezdte. Elmondta, hogy 

kilencre emelkedett az elhunytak száma.

Az újabb halálos áldozatról csak árult el, hogy egy fiatalabb nő – a pontos életkora nem derült ki –, aki számos krónikus megbetegedésben szenvedett. Szív- és keringési rendellenessége, anyagcsere-betegsége volt.

A tisztifőorvos ezutén praktikus tanácsokat osztott meg hallgatósággal a kézmosásáról, a fertőtlenítésről, a mosogatásról és a szellőztetésről.

Aztán azt közölte, hogy átalakul a háziorvosi ellátás a járvány miatt, racionalizálás következik. Vagyis minimalizálják a személyes orvos-beteg, illetve beteg-beteg kontaktusokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az akut, légúti betegek számára kialakítanak egy külön részleget, őket fizikailag is elkülönítik a többi betegtől.

Kérdések, válaszok

Újságírói kérdés után Lakatos azt mondta, aki csak tud, maradjon otthon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint gyorsul a járvány a világban. "A járvány természete, hogy egy megfertőzött személy kettőnek, háromnak tudja átadni a betegséget" – mondta Müller, aki szerint Magyarország kicsit előnyös helyzetben van, "időt nyertünk, korábban meg tudtuk tenni a megelőző intézkedéseket".

A honvédelmi törzsek 140 cégnél jelennek meg, 70-et közzé is tettek név szerint. De az nem derült ki, hogy bővítik-e a kört, ahogy az sem, hogy az acél- vagy papírgyárak bekerülnek-e a körbe.

Kiderült, hogy háromszorosára nő az intenzív ellátóhelyek száma.

Tesztelik-e az elhunytakat koronavírusra? Müller szerint nem. Erre az Index kérdezett rá. A tisztifőorvos elmondta, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter felfüggesztette a kórboncolásokat annak érdekében, hogy minél inkább védjék az egészségügyben dolgozókat. Amennyiben tudják a halál okát, felesleges a boncolás. Müller azonban azt is elmondta, ha felvetődik a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor a halált beálltát követően rövid ideig még el lehet végezni a tesztet.

A kínai eszközszállítmány fogyóeszköz Lakatos szerint, nehezen lehet azt mondani rá, hogy elegendő, ezért az eszközbeszerzés folyamatos. "Minden kórházi dolgozó fog kapni ezekből a készletekből."

Egy másik kérdésre sokadjára mondta el a tisztifőorvos, hogy bárki fertőzhet, de "nem az idősek miatt van a járvány".

Meddig tarthat a koronavírus-járvány optimista és pesszimista forgatókönyvek szerint? Erre lapunk is kérdezett. Müller szerint sok számítás készül erre, de sok a fikció is, ő pedig nem kíván találgatásokba bocsátkozni.

Pontos időpont nem mondható

– felelte. A cél az, hogy kevesebb legyen a fertőzöttek száma, a járványt pedig ellaposítsák.

A Magyar Narancs kérdezett rá, hogy mikortól kívánják a kiürített kollégiumokat járványkórházzá, karanténkórházzá alakítani? Lakatos szerint a jelenlegi kapacitások elegendőek, egyelőre nem indokolt ez a lépés.

A 444 kérdezett rá arra, hogy:

  • Mi a jelenlegi protokoll új koronavírus szűrővizsgálat elvégzésére, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy valakit teszteljenek?
  • A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint "Tünetmentes emberek szűrővizsgálata, tesztelése nem indokolt." A miniszterelnök hétfői bejelentése szerint azonban 108 tünetmentes fertőzött van. Őket hogyan tesztelték? Ezek szerint legalább 108 embert annak ellenére is teszteltek, hogy nem voltak tüneteik?

A tesztelés indokoltságát Müller szerint az egészségügyi ellátó dönti el, a háziorvos, a járványügyi központ és egy infektológus. Aki az ő véleményük alapján gyanúsnak minősül, tesztelik. Így előfordulhat az is, hogy tünetmentes, mégis gyanúsnak minősülő emberektől is mintát vesznek.

A törzs tájékoztatása előtt két órával lapunk az alábbi kérdéseket küldte el:

  • Ausztriában két hete 5362 teszt után találtak 164 koronavírusost. Itthon 5515 teszt után volt 167 igazolt eset. Most Ausztriában 21 ezer tesztnél tartanak és 3300 betegnél. Számítanak-e arra, hogy nálunk is hasonló ütemben nő az igazolt fertőzöttek száma? Van-e arra kapacitás az egészségügyben, hogy az ausztriaihoz hasonlóan felpörgessék a mintavételt?
  • Orbán Balázs államtitkár szerint három hónap múlva sem érjük el a csúcspontot. Mivel számol az operatív törzs, meddig tarthat itthon a járvány? A korlátozó intézkedéseket fenn lehet-e tartani három-hat hónapig?
  • Mi az operatív törzs szakmai álláspontja arról, hogy önkéntes házi karanténját megszakítva B. Nagy László képviselő hétfőn a parlamentben volt? Ő azt állítja, negatív volt a tesztje. Igaz-e ez, és akinek negatív a tesztje, az bemehet-e a munkahelyére?
  • A közösségi oldalakon terjedő fotók szerint a Hungexpo területére ágyakat vittek. Milyen állapotban és mikor kerülnének oda betegek és hány ember ellátására van lehetőségek?
  • Milyen típusú maszkok érkeztek Kínából?
  • Kásler Miklós március 21-én kelt levelében elrendelte, hogy a halottvizsgálati bizonyítványokon elsődleges halálokként, alapbetegségként akkor tüntessék fel a koronavírust, ha a fertőzött kórtörténetében nincs egyéb, önmagában is halált okozó krónikus betegség. Feltételezzük, hogy az operatív törzs által közreadott adatokban az elhunyt koronavírusos betegek közé beleszámolják-e a más, halált okozó alapbetegségekben szenvedőket. Ám kérdés, hogy ha az elhalálozást követően elvégzett koronavírusteszt bizonyul pozitívnak, akkor az a személy koronavírusos elhunytként bekerül-e az operatív törzs által közreadott statisztikába? Mi célt szolgál a miniszter utasítása?
  • Fel tudják-e vázolni, hogy a fertőzöttek milyen kontaktusból, milyen interakcióból kapták el a vírus? Nem kívánnak-e erről statisztikát közreadni?

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A koronavírus magyarországi áldozatai közül 15-nek volt valamilyen betegsége – itt vannak az adatok

A koronavírus magyarországi áldozatai közül 15-nek volt valamilyen betegsége – itt vannak az adatok

Olaszország: 756 halott egy nap alatt

Olaszország: 756 halott egy nap alatt

Még jövő héten is lehet havazás

Még jövő héten is lehet havazás