T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

A kilencedik elhunyt egy fiatalabb nő. Az operatív törzs keddi tájékoztatóján az is elhangzott, hogy kedden hajnali 4 órára minden intenzív osztályon dolgozó megkapta a szükséges védőfelszerelést.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A járványügyi tájékoztató oldal friss, kedd reggeli adatai szerint 187-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon, újabb 20 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A hivatalos számok szerint kórházi karanténban jelenleg 92 ember van (tegnap még 101 volt), a kórokozó megjelenése óta pedig összesen 6113 laboratóriumi vizsgálatot – koronavírustesztet – végeztek az illetékesek. Ez utóbbi szám hétfőn 5515 volt.

A betegség következtében a tájékoztató előtti állapot szerint nyolcan hunytak el, a kilencedik halálesetet Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be.

A keddi napot Orbán Viktor a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren kezdte, ugyanis – az ő szavait kölcsönvéve – újabb portyázók és fürkészők érkeztek. Vagyis Kínából újabb szállítmány érkezett:

több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt és 86 lélegeztetőgép.

A törzs tájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes először arról beszélt, amiről fenn is hírt adtunk: a frissen megérkezett készleteket ismertette. Azt is bejelentette, hogy kedden hajnal 4 órára kiszállították a kórházakba azokat a védőfelszereléseket, amelyeket mostantól az összes intenzív osztályon dolgozó orvos és ápoló hordani fog.

Hétfőn Orbán Viktor azt mondta, keddtől minden intenzív ágy mellett dolgozó speciális maszkot kap, a nem intenzív ágy mellett dolgozók sebészi maszkot. Akit koronavírus-fertőzés gyanújával visznek be, arra ugyancsak azonnal sebészi maszkot adnak.

Lakatos ismertette azt az intézkedést is, hogy április 15-től 15 ezer forintra emelkedik az érintéses bankkártyás fizetés összeghatára. Most is elmondta, hogy egyre több csaló próbál pénzt kicsikarni az óvatlanoktól, például azzal, hogy fertőtlenítést ígér. A rendőrök eddig 14 eljárást indítottak csalók, és 16-ot álhírterjesztők ellen.

Müller Cecilia országos tisztifőorvos a betegadatok ismertetésével kezdte. Elmondta, hogy 

kilencre emelkedett az elhunytak száma.

Az újabb halálos áldozatról csak árult el, hogy egy fiatalabb nő – a pontos életkora nem derült ki –, aki számos krónikus megbetegedésben szenvedett. Szív- és keringési rendellenessége, anyagcsere-betegsége volt.

A tisztifőorvos ezutén praktikus tanácsokat osztott meg hallgatósággal a kézmosásáról, a fertőtlenítésről, a mosogatásról és a szellőztetésről.

Aztán azt közölte, hogy átalakul a háziorvosi ellátás a járvány miatt, racionalizálás következik. Vagyis minimalizálják a személyes orvos-beteg, illetve beteg-beteg kontaktusokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az akut, légúti betegek számára kialakítanak egy külön részleget, őket fizikailag is elkülönítik a többi betegtől.

Kérdések, válaszok

Újságírói kérdés után Lakatos azt mondta, aki csak tud, maradjon otthon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint gyorsul a járvány a világban. "A járvány természete, hogy egy megfertőzött személy kettőnek, háromnak tudja átadni a betegséget" – mondta Müller, aki szerint Magyarország kicsit előnyös helyzetben van, "időt nyertünk, korábban meg tudtuk tenni a megelőző intézkedéseket".

A honvédelmi törzsek 140 cégnél jelennek meg, 70-et közzé is tettek név szerint. De az nem derült ki, hogy bővítik-e a kört, ahogy az sem, hogy az acél- vagy papírgyárak bekerülnek-e a körbe.

Kiderült, hogy háromszorosára nő az intenzív ellátóhelyek száma.

Tesztelik-e az elhunytakat koronavírusra? Müller szerint nem. Erre az Index kérdezett rá. A tisztifőorvos elmondta, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter felfüggesztette a kórboncolásokat annak érdekében, hogy minél inkább védjék az egészségügyben dolgozókat. Amennyiben tudják a halál okát, felesleges a boncolás. Müller azonban azt is elmondta, ha felvetődik a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor a halált beálltát követően rövid ideig még el lehet végezni a tesztet.

A kínai eszközszállítmány fogyóeszköz Lakatos szerint, nehezen lehet azt mondani rá, hogy elegendő, ezért az eszközbeszerzés folyamatos. "Minden kórházi dolgozó fog kapni ezekből a készletekből."

Egy másik kérdésre sokadjára mondta el a tisztifőorvos, hogy bárki fertőzhet, de "nem az idősek miatt van a járvány".

Meddig tarthat a koronavírus-járvány optimista és pesszimista forgatókönyvek szerint? Erre lapunk is kérdezett. Müller szerint sok számítás készül erre, de sok a fikció is, ő pedig nem kíván találgatásokba bocsátkozni.

Pontos időpont nem mondható

– felelte. A cél az, hogy kevesebb legyen a fertőzöttek száma, a járványt pedig ellaposítsák.

A Magyar Narancs kérdezett rá, hogy mikortól kívánják a kiürített kollégiumokat járványkórházzá, karanténkórházzá alakítani? Lakatos szerint a jelenlegi kapacitások elegendőek, egyelőre nem indokolt ez a lépés.

A 444 kérdezett rá arra, hogy:

  • Mi a jelenlegi protokoll új koronavírus szűrővizsgálat elvégzésére, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy valakit teszteljenek?
  • A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint "Tünetmentes emberek szűrővizsgálata, tesztelése nem indokolt." A miniszterelnök hétfői bejelentése szerint azonban 108 tünetmentes fertőzött van. Őket hogyan tesztelték? Ezek szerint legalább 108 embert annak ellenére is teszteltek, hogy nem voltak tüneteik?

A tesztelés indokoltságát Müller szerint az egészségügyi ellátó dönti el, a háziorvos, a járványügyi központ és egy infektológus. Aki az ő véleményük alapján gyanúsnak minősül, tesztelik. Így előfordulhat az is, hogy tünetmentes, mégis gyanúsnak minősülő emberektől is mintát vesznek.

A törzs tájékoztatása előtt két órával lapunk az alábbi kérdéseket küldte el:

  • Ausztriában két hete 5362 teszt után találtak 164 koronavírusost. Itthon 5515 teszt után volt 167 igazolt eset. Most Ausztriában 21 ezer tesztnél tartanak és 3300 betegnél. Számítanak-e arra, hogy nálunk is hasonló ütemben nő az igazolt fertőzöttek száma? Van-e arra kapacitás az egészségügyben, hogy az ausztriaihoz hasonlóan felpörgessék a mintavételt?
  • Orbán Balázs államtitkár szerint három hónap múlva sem érjük el a csúcspontot. Mivel számol az operatív törzs, meddig tarthat itthon a járvány? A korlátozó intézkedéseket fenn lehet-e tartani három-hat hónapig?
  • Mi az operatív törzs szakmai álláspontja arról, hogy önkéntes házi karanténját megszakítva B. Nagy László képviselő hétfőn a parlamentben volt? Ő azt állítja, negatív volt a tesztje. Igaz-e ez, és akinek negatív a tesztje, az bemehet-e a munkahelyére?
  • A közösségi oldalakon terjedő fotók szerint a Hungexpo területére ágyakat vittek. Milyen állapotban és mikor kerülnének oda betegek és hány ember ellátására van lehetőségek?
  • Milyen típusú maszkok érkeztek Kínából?
  • Kásler Miklós március 21-én kelt levelében elrendelte, hogy a halottvizsgálati bizonyítványokon elsődleges halálokként, alapbetegségként akkor tüntessék fel a koronavírust, ha a fertőzött kórtörténetében nincs egyéb, önmagában is halált okozó krónikus betegség. Feltételezzük, hogy az operatív törzs által közreadott adatokban az elhunyt koronavírusos betegek közé beleszámolják-e a más, halált okozó alapbetegségekben szenvedőket. Ám kérdés, hogy ha az elhalálozást követően elvégzett koronavírusteszt bizonyul pozitívnak, akkor az a személy koronavírusos elhunytként bekerül-e az operatív törzs által közreadott statisztikába? Mi célt szolgál a miniszter utasítása?
  • Fel tudják-e vázolni, hogy a fertőzöttek milyen kontaktusból, milyen interakcióból kapták el a vírus? Nem kívánnak-e erről statisztikát közreadni?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!