Tetszett a cikk?

Nem tudjuk, hány koronavírus-fertőzött van, de 167-nél jóval több – mondta Orbán. Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, exponenciális növekedésnek nézünk elé. A miniszterelnök újabb gazdaságvédelmi lépéseket jelentett be.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az eddig megszokottól eltérően hétfőn délelőtt 11 órától tartja napi tájékoztatóját az Operatív Törzs, ahol részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

Nem tudni, mennyi fertőzött van, de 167-nél több

Orbán Viktor az operatív törzs hétfő reggeli megbeszélése után ismertette az ott meghozott döntéseket. Elmondta, tizenkét napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, mert a tudósok azt állították, a vírusnak jelenleg nincs ellenszere, és ha lesz is, akkor is hónapokba telik, míg az mindenkihez eljut.

Várakozás helyett mi felvettük a küzdelmet.

Az egyéni fertőzésből a csoportosba léptünk már korábban, és Orbán úgy látja, gyorsuló ütemben jön a tömeges fertőzés időszaka.

Fontos lenne tudnunk, ténylegesen hány emberbe költözött bele a vírus, de erről csak becsléseik lehetnek. Nem tudjuk, hány koronavírus-fertőzött van, de 167-nél jóval több – fogalmazott.

Erre matematikusokat, virológusokat kért fel, de túl tág becslést adtak neki.

A 167 igazolt fertőzött közül

 • 106 hordozó, akik nem mutatnak tüneteket.
 • 27 tüneteket is mutat,
 • 9 ember pedig “nagyon beteg”, ők intenzív ellátásra szorulnak.

Szorítunk azért, hogy meggyógyuljanak. Meggyógyulhatnak.

A 7 elhunytról azt mondta, együttérez a családjukkal, majd hozzátette, a halálos áldozatok súlyos betegségekben (szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatos betegségek többek között) szenvedtek.

Készletek, erőforrások, emberek

Az egészségügyi készletekről azt mondta Orbán

 • napi 25 ezer orvosi maszkot gyártanak, amiből jelenleg
 • 1,5 millió áll rendelkezésre, de tovább növelik a kapacitásokat
 • van még 20 millió gumikesztyű is,
 • rendelkezésre áll 66 905 kórházi ágy, valamint
 • lehetőség van 252 tábori kórházi ágy bevetésére is, továbbá
 • 2560 darab lélegeztetőgép is rendelkezésre áll.

A kórházi emberi erőforrásokat is felsorolta Orbán:

 • 19 431 65 év alatti orvos van,
 • 4312 rezidens,
 • 690 orvostanhallgató vesz részt az ellátásban,
 • egészségügyi szakdolgozókból pedig 105 ezer dolgozik, akik szintén 65 év alattiak.

A hétfőn hozott döntések szerint:

keddtől minden intenzív ágy mellett dolgozó speciális maszkot kap, a nem intenzív ágy mellett dolgozók sebészi maszkot kapnak. Akit vírusgyanúval hoznak be, azonnal sebészi maszkot kap.

A védekezés hosszú lesz, eszközökre is hosszú időn keresztül lesz szükség – mondta.

A rendőri erőkről azt mondta, 65 év alatti egyenruhás, akik bevethetőek rendfenntartásra:

 • több mint 70 ezer ember.

Egyéb bevethető emberek, akiknek fegyverük nincs, de gyakorlatuk igen:

 • több mint 46 ezer fő.

A katonák számait is ismertette. 23 950 hivatásos katona, 9381 tartalékos, valamint több mint tízezer olyan katona, akik öt éven belül szereltek le.

Gazdasági akcióterv

A gazdasági védekezésről azt mondta, már bejelentett egy csomagot korábban, hétfőn pedig újabb döntéseket hoztak.

 1. a taxisok után további 81 ezer kisvállalkozó mentesül a kata fizetése alól. Köztük lesznek a fodrászok, a humánegészségügy dolgozói, szerelők, a járóbeteg-ellátásban dolgozók, a testedzéssel foglalkozók, az időseket és fogyatékosokat ellátók, de a teljes listát egy ma estére ígért kormányrendeletben sorolják majd fel.
 2. A március előtti katás adótartozásokra haladékot adnak, ezeket elég lesz a veszélyhelyzet utáni negyedévben befizetni,
 3. adómentességet kínálnak a médiaszolgáltatóknak,
 4. felfüggesztik a kilakoltatásokat és a tartozás miatti lefoglalásokat,
 5. az adóvégrehajtásokat szintén felfüggesztik,
 6. a veszélyhelyzet alatt lejáró gyest, gyedet meghosszabbítják.

A szabályozás részleteit egy kormányrendelet tartalmazza majd, ezt ma estére ígérte Orbán.

Talpra fogunk állni – mondta. Nehéz lesz az előttünk álló időszak. Olyan feladat előtt állunk, amit egyedül senki sem tud megoldani, mindenkinek hozzá kell tennie a magáét.

Összefogásra buzdított, mert emberéletek múlhatnak ezen.

Tisztifőorvos és rendőr

Orbán tájékoztatása után Müller Cecília országos tisztifőorvos kapott szót.

Exponenciális növekedésnek nézünk elé – mondta.

Szerinte már a héten áttérhetünk a tömeges megbetegedések időszakába. “Nincs olyan megye, ahol ne találtunk volna fertőzött, beazonosított személyt.” Ő is elmondta, az elhunytak más krónikus betegségben is szenvedtek. Hozzátette, kevesebb embert, közte kevesebb idős embert lát az utcán, amit mindenkinek megköszönt.

Lakatos Tibor rendőrezredes a határhelyzetről beszélt. Egyik átkelőnél sincs nagyobb torlódás vagy fennakadás. 188 magyar van karanténban Európában, 187 Ausztriában, 1 Németországban. Európán kívül 30-an vannak.

Indokolt-e a kijárási tilalom? Kérdezte több sajtóorgánum, közte a hvg.hu is. A törzs folyamatosan monitorozza a helyzetet, mondta Lakatos, mérlegelik a fennálló helyzetet, de konkrétumot nem mondott. A polgári helyzetről azt mondta – ott a polgármester részleges kijárási tilalmat vezetett be –, veszélyhelyzetben a polgármesternek különleges jogkörei vannak, de javasolt a szakemberekkel történő egyeztetés az intézkedések meghozatala előtt.

Portálunk megkérdezte, igaz-e, hogy a Honvédkórházban átálltak sürgősségi ellátásra. Minden kórház alkalmassá teszi magát többletfeladatok ellátására és növeli kapacitásait – válaszolta Müller.

Megkérdeztük azt is, hogy a lakosság hány százaléka fertőződhet meg a betegséggel. Azt mondják, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy mi az az esetszám, amelynél elmondható, hogy a járvány immár tömeges. Nem az esetszám az egyetlen tényező, mondta Müller, de pontos számot nem tudott mondani. Szakemberek próbálják modellezni ezt, de sok a találgatás – fűzte hozzá.

*

A hvg.hu szerkesztőségéből az alábbi kérdéseket juttattuk el a törzsnek még a tájékoztató előtt:

 • Mi akadálya van annak, hogy több tesztet végezzenek (teszt az elmondások szerint van elég, szakember is van-e elég)?
 • Igaz, hogy a Honvédkórházban átálltak sürgősségi ellátásra?
 • Mi az a pont, amikor indokoltnak gondolnák a lakhelyelhagyási tilalom bevezetését?
 • A kormány mivel számol, a lakosság hány százaléka fertőződhet meg? Korábban azt mondták, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk. Mi az az esetszám, amelynél elmondható, hogy a járvány immár tömeges?
 • A kormány értelmezésében mit jelent a tények olyan elferdítése, ami úgymond a védekezést akadályozza? Az Önök olvasatában bűncselekményt követ-e el egy újságíró, ha orvosi/ápolói panasz alapján leírja, hogy nincs elég védőfelszerelés, vagy ami van, szerintük nem alkalmas? De ugyanígy mondhatnánk azt is, hogy Önök szerint bűncselekménye-e, ha az újságíró arról ír, mennyit kell várni a tesztelésre, illetve milyenek az állapotok a kórházakban?
 • Készül intézkedésterv a munkavállalók és az otthon maradni kénytelen szülők védelmében is? Ha igen, mire/kikre fókuszál majd és milyen lépésekkel?
 • Terveznek-e rendkívüli intézkedéseket a hajléktalanellátásban a koronavírus terjedése miatt?

Hétfő reggel a koronavírusról tájékoztató oldalon azt közölték, hogy egy nap alatt 36 újabb embernél igazolták a koronavírust, ezzel 167-re nőtt a fertőzöttek száma, valamint elhunyt egy idős beteg, amivel hétre nőtt a járványban életüket vesztettek száma. Ezek mellett 16 gyógyultat tartanak számon, 101 ember van karanténban és 5515 tesztet végeztek el.

Hétfői hír, hogy megérkezett az első, orvosi eszközöket szállító gép Kínából. 11 tonnányi egészségügyi segédeszköz, 30 050 darab védőruha és 82 000 darab orvosi maszk érkezett Magyarországra.

A hvg.hu koronavírusról szóló percről percre tudósítását a hétfői napon IDE kattintva éri el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet