szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a tendencia folytatódik, Budapest gócponttá válhat – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Kedden reggel a koronavírusról tájékoztató oldal adatai alapján:

 • Újabb 73 magyar állampolgár szervezetében mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat a koronavírus-fertőzést, ezzel 817-re nőtt a Magyarországon igazolt fertőzöttként regisztráltak száma.
 • Az elmúlt 24 órában újabb kilenc ember életét követelte a vírus okozta betegség (COVID-19), így már 47 halálos áldozata van a járványnak.
 • A legfiatalabb közülük 61, a legidősebb 92 éves volt.
 • A járvány kezdete óta 71 ember gyógyult meg. Hatósági házi karanténban jelenleg 14 997-en vannak. Magyarországon eddig összesen 23 746 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.

A törzs járványügyi tájékoztatója előtt Palkovics László innovációs miniszter jelentette be a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek részleteit, ezekért kattintson IDE.

Palkovics gazdasági bejelentése után Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta:

gyászos nap után vagyunk.

Azért, hogy elkerüljük a tömeges megbetegedéseket, számos intézkedésre van szükség – tette hozzá. Az elhunytak között van olyan is, aki idősotthoni ápolt volt – folytatta Müller. Majd azt mondta: egyre nagyobb veszélyben van mindenki, a fertőzések növekedésével egyre nagyobb az esély, hogy bárki elkaphatja a vírust.

Újra szólt Budapestről, illetve arról, hogy a fővárosra koncentrálódik a betegségek nagy aránya. A vírus mindenhol jelen van, de a sűrűn lakott főváros és Pest megye az a hely, ahol sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve az emberek.

Itt fokozottan tartsuk be a rendszabályokat – mondta. Ha a tendencia folytatódik, Budapest gócponttá válhat – tette hozzá.

Müller szerint nem tudták megakadályozni, hogy az idősotthonokba is bejusson a vírus, ezért további intézkedéseket hoztak ezzel kapcsolatban, az eljárásrend végrehajtására új kottát kaptak a szociális intézmények. Ki kell jelölni egy személyt, aki a koronavírusos megbetegedések megakadályozásáért felel. A betegeket pedig el kell különíteni. Ha több fertőzött van, akkor csoportosan is meg lehet ezt tenni. A dolgozók pedig, ha lehet, ne tömegközlekedéssel járjanak dolgozni. Ha egy idősotthonban gyanús eseteket észlelnek, azonnal értesíteni kell a népegészségügyi központot.

Kiss Róbert rendőr ezredes arról beszélt, hogy a 108 kijelölt kórházban továbbra is ott vannak a kórházparancsnokok, a készleteket folyamatosan felmérik, 9 kórházba ma készleteket visznek védőfelszerelésekből. 15 ezer ember van hatósági házi karanténban, amit a rendőrök folyamatosan ellenőriznek.

Kérdések

Magyarországon leköpik a rendőrt, hogy megfertőződjön? Ezt tényleg feltette a Habony-közeli V4 hírügynökség. Nem.

Több mint 5000 fővel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése kapcsán, 700 helyszíni bírság, 843 feljelentés, a többi figyelmeztetés. A korlátozások megszegői elsősorban fővárosiak – mondta Kiss.

Mi a helyzet a Kínából érkező gyógyszerekkel, amiből 400 ezer érkezett és állítólag hatásos? Müller szerint ez a gyógyszer annyit tud, hogy “jelentősen lecsökkenti a fertőzöttségi állapotot”. Kínában úgy tapasztalták, hogy aki nem kapott ilyen gyógyszert, 11 napig volt pozitív, akinél igen, 4. A magyar készletet raktározták, zajlik az engedélyezési eljárás.

Aki álhírt tapasztal, akár e-mailben is jelezheti ezt a rendőrség felé.

Mik a fejlemények a Pesti úti idősotthonban történt fertőzéssel kapcsolatban? 53 ápolt és 12 fő ápoló rendelkezik pozitív teszttel, de még mindig folyamatban van a tesztelés.

Lehet szerelőt hívni a lakásba a járvány alatt? Lehet. De szájmaszkkal, és ne boruljunk a szerelő nyakába, tartsunk távolságot.

Sok műkörmös, fodrász, kozmetikus bezárt, de tervezik, hogy újranyitnak. Milyen szabályok mellett? Jó gyakorlat Müller szerint, ha a nagyobb fodrászatokban egyszerre csak egy fodrász dolgozik, aki időpontra érkezik. De aki köhög, tünetei vannak, ne menjen fodrászhoz.

Működnek a Balatonnál a kolbászosok, lángososok, de sokan nem tartják be a szociális távolságot rendelés során. Pedig ezt mindenki tartsa be – mondta Müller.

Otthoni kúra esetén: C-vitamin, gyümölcs, zöldség, pihenés, séta a négy fal között – javasolja a tiszti főorvos.

Senki nem kivétel, bárki fertőződhet, bárki fertőzhet – ezt is Müller mondta.

Fertőzhet a szabadtéri kondipark felszerelései? Csekély az esély erre. De ne használjuk azokat a tárgyakat, amiket más is használhat. Kocogás, kerékpározás.

Járványügyi zárlatot rendeltek el a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályán – derült ki a törzsi tájékoztatón. “Ha bármilyen okból a betegellátás zavara mutatkozik, akkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ kijelöl más betegellátási osztályt” – tette hozzá Müller.

Mi a területi eloszlása a hatósági házi karanténnak? Egynegyedük a fővárosban és Pest megyében van.

Mennyire magas a magyar halálozási arány? “Nem tér el jelentősen a környező országok arányaitól, de ez összehasonlíthatatlan” – vélte a tiszti főorvos.

Tervezik reprezentatív mintán felmérni a fertőzést Magyarországon? Készült arra terv, hogy felmérik a lakosság átfertőzöttségét.

Lapunk kérdései következnek. A háziorvosok hány százaléka 65 év feletti, akik most hátrébb vonódtak? Mekkora problémát okoz az ellátásban a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok? Nem derült ki, ráadásul eleve csak az első kérdést tették fel.

Az egészségügyi intézmények számára kiküldött új eljárásrend alapján az akut eseteket akkor tekintik gyanúsnak, ha a korábbi 14 napban külföldön volt, vagy koronavírusos emberrel állt kapcsolatban. Mivel a járvány hamarosan tömeges járványba csap át, nem kellene ennél kevesebb feltételt támasztani a teszteléshez? Félreértésen alapul kérdésünk Müller szerint. Most is bármely orvos bármilyen gyanús tünet észlelése esetén elrendelheti a tesztelést.

Mennyi helyet foglaltak le a járvány idejére a szállodákban "az ezen dolgozóknak", és hol hozzák nyilvánosságra, hogy mely szállodák vannak ezek között, és fizetnek-e a lefoglaláshoz? 58 szálloda lett “tartalékobjektum”, többen felajánlást is tettek, amit köszön a törzs. De részleteket itt sem tudtunk meg.

Már nem lapunk kérdése, de a Blikk a járvány hullámzásáról kérdezett. Szakirodalmak feltételezik a több hullámot, de Müller abban bízik, hogy egy esetleges második hullám enyhébben fog lezajlani.

Hetek óta végez a mentőszolgálat az otthonokban gyorsteszteket, légúti mintavételeket.

A koronavírusos betegeket elkülönítve kezelik a kórházakban, akik azonban gépi lélegeztetésre szorulnak, erre nincs lehetőség, de “ez egy zárt rendszer, ahonnan nem juthat ki a vírus”.

Milyen gyógyszerekkel kezelik a kórházi kezelteket? A Koronavírus kézikönyvében ott a protokoll.

A törzs tájékoztatója előtt az alábbi kérdéseket küldtük el:

 • A háziorvosok hány százaléka 65 év feletti, akik most hátrébb vonódtak? Mekkora problémát okoz az ellátásban a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok?
 • Az egészségügyi intézmények számára kiküldött új eljárásrend alapján az akut eseteket akkor tekintik gyanúsnak, ha a korábbi 14 napban külföldön volt, vagy koronavírusos emberrel állt kapcsolatban. Mivel a járvány hamarosan tömeges járványba csap át, nem kellene ennél kevesebb feltételt támasztani a teszteléshez?
 • Előfordulhat, hogy valakin kizárólag gyorstesztet végeznek? Ha igen, miért?
 • Budapesten mennyiben szigorodhat a kijárási korlátozás?
 • Elképzelhető-e, hogy ennél szigorúbb boltzárat vezetnek be? (időben, bolttípusban stb.)
 • Mennyi helyet foglaltak le a járvány idejére a szállodákban "az ezen dolgozóknak", és hol hozzák nyilvánosságra, hogy mely szállodák vannak ezek között, és fizetnek-e a lefoglaláshoz?
 • Egyik szombati kérdésünknél sajnos lefelejtették a lényeget. Nem az volt a kérdés önmagában, hogy mit várunk egy vakcinától, hanem az, hogy várhatjuk-e egy vakcinától, hogy azoknál is hatásos lesz, akikre a mostani vírus a legveszélyesebb? Tehát ha pl. egy 85 éves szervezetet beoltanak vele, akkor ez az idős szervezet ugyanúgy hatásos immunválaszt ad rá?
 • Mikor jelenhetett meg Magyarországon a koronavírus?

Keddi percről percre tudósításunkat a vírusról itt találja.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Az égő kanócra öntöttek egy hordó olajat az USA-ban

Az égő kanócra öntöttek egy hordó olajat az USA-ban

Most látszik igazán, mennyire fekete Lewis Hamilton a fehér Forma–1-ben

Most látszik igazán, mennyire fekete Lewis Hamilton a fehér Forma–1-ben

Négymilliárdosnál is nagyobb profitot hozott a trafikok ellátása

Négymilliárdosnál is nagyobb profitot hozott a trafikok ellátása