szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigieknél is több zaklatásnak és támadásnak tennék ki ezzel a transznemű és interszexuális embereket.

63 európai parlamenti képviselő írt nyílt levelet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Varga Judit igazságügyi miniszternek, amiben azt kérik, hogy vonja vissza a magyar kormány a nemváltoztatás lehetőségét eltörlő törvényjavaslatot. Az erről is szóló salátatörvényt Semjén Zsolt nyújtotta be március utolsó napján. A javaslat 33. cikke úgy módosítaná az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt, hogy a jövőben a születéskor rögzített, megváltoztathatatlan "születési nem" váltaná fel a személyazonosító nyilvántartásban szereplő nemet. Az indoklás csak azt fejtegeti, hogy a "biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges", de arra már nem ad választ, hogy miért érdekli a kormányt – különösen a koronavírus-járvány sűrűjében – az állampolgárok nemiszerve. A név- és nemváltoztatási kérelmek elbírálását minden esetre már tavaly felfüggesztette a Fidesz–KDNP.

A törvényes nemi elismerési eljárás alapvető fontosságú a transznemű és interszexuális emberek védelme érdekében

– szögezik le az EP-képviselők a szerdai levelükben. Ennek megtagadása további hátrányos megkülönböztetéshez vezet, és így szembemegy az európai emberi jogi normákkal. Felhívják a figyelmet arra is, hogy személyazonosító irataik bemutatásakor az érintetteknek így fel kell fedniük a többségtől való eltérésüket, ami miatt még több zaklatás és támadás elszenvedőivé válhatnak.

A magyar kormány felrúgja ezzel az Emberi Jogok Európai Bíróságának több, precedens értékű döntését, valamint az Európai Parlament és az Európai Bizottság korábbi javaslataival és iránymutatásaival is szembefordul, áll a levélben. Az aláírók kiemelik: 2018-ban még a magyar Alkotmánybíróság is kimondta, hogy alapvető jog a transznemű emberek nemének jogi elismerése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Kiszivárgott fotón az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilja, a ROG Phone 4

Kiszivárgott fotón az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilja, a ROG Phone 4