szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bevezetnék a születési nem fogalmát.

Semjén Zsolt benyújtott egy vaskos salátatörvényt “egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról” címmel, ami több jogszabályt is módosítana.

Ebből a salátatörvényből tudtuk meg, hogy:

De módosítanák az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt is.

A jelenleg is hatályos jogszabály kiegészülne azzal a ponttal, hogy a születési anyakönyvbe bekerül a születési nem is, ami “az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”.

A születési nem a jövőben felváltaná a személyazonosító nyilvántartásban szereplő nemet, ez az adat pedig “nem változtatható meg”, ha elfogadják a törvényt.

Indoklásként ez olvasható a tervezetben:

a nem fogalmát a jogszabályok jelenleg nem tartalmazzák, tekintettel arra, hogy a nem meghatározása biológiai alapokon nyugszik. Azt az elsődleges nemi jelleg alapján, illetve kromoszóma alapján tudják megállapítani. Az anyakönyvbe bejegyzett nem, tulajdonképpen az orvos által megállapított tényen alapul, amelyet az anyakönyv deklarál. Az anyakönyv ellenkező bizonyításig a bejegyzett tényeket, jogokat igazolja, tehát jog keletkeztető hatása nincs. Az anyakönyv által deklarált nem alapján azonban már jogok, illetve kötelezettségek keletkezhetnek, ennek megfelelően szükséges a születési nem fogalmának meghatározása. Tekintettel arra, hogy a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség.

Cikkünk eredeti verziójában az szerepelt, hogy megszüntetné a kabinet a nemváltoztatás lehetőségét, ezt azonban korrigáltuk. Az Indexnek nyilatkozott egy közigazgatási jogi szakértő, aki azt mondta, ha a jogszabályt elfogadják, annak az lesz a hatása, hogy az új igazolványokban – a személyi igazolványban, a jogosítványban és az útlevélben – már a születési nem fog szerepleni. Az azonban nem világos, hogy a korábban bejegyzett nemváltoztatások sorsa mi lesz. Mivel az anyakönyvi nyilvántartásban mindenki a neméhez tartozó utónévvel szerepelhet csak, ha erre a tervezetre igent mondanak, akkor a nemüket megváltoztató emberek új nevét nem fogják felvinni a nyilvántartásba, így azok az irataikban sem szerepelhetnek majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!