szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Narancs értesülései szerint szerda reggel hat órakor állították elő Csóka-Szűcs Jánost.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A gyulai rendőrség előállította Csóka-Szűcs Jánost, a helyi Kossuth Kör elnökét, írja a Magyar Narancs. A lap arról számolt be, hogy a Gyulai Rendőrkapitányság öt munkatársa két autóval ment ki szerda hajnali 6 órakor Csóka-Szűcs házához, ahol azt közölték vele és feleségével, hogy rémhírterjesztés bűncselekmény gyanúja miatt beviszik a férfit.

A beszámoló szerint Csóka-Szűcs (képünkön a jobb oldalon) értésére adták, hogy a rémhírterjesztést gyanújuk szerint április 20-án „Gyula cenzúramentes csevegő” nevet viselő Facebook-oldalon közzétett bejegyzéssel.

A rendőrségen rabosított Csóka-Szűcs Jánossal közölték, hogy azt a Fb-posztot hozták összefüggésben a rémhírterjesztéssel, amelyet a gyulai autós felvonulásról Hadházy Ákos írt a saját közösségi oldalán, majd ezt egyetlen mondat hozzáfűzésével megosztotta Csóka-Szűcs a „Gyulai cenzúramentes csevegőn”. Ez az egy mondat így szólt: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.” A rendőrség szerint ez a mondattal a Kossuth Kör elnöke „a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát”.

Az intézkedés során a rendőrök házkutatást tartottak és videón mindent rögzítették. A rendőrség lefoglalta Csóka-Szűcs mobiltelefonját és számítógépeit.

A Magyar Narancs értesülését megerősítette Csóka-Szűcs János és Körömi János, a Kossuth Kör Békés megyei koordinátora is, aki a lapnak elmondta, hogy a történtről haladéktalanul értesítette Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.

A lap emlékeztetett, hogy április 20-án tartották Gyulán a dudálós akciót, amelyet Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, illetve a Momentum kezdeményezett.

Megkerestük a Gyulai Rendőrkapitányságot, hogy megtudjuk, valóban elvitték-e Csóka-Szűcs Jánost, és, ha igen, miért, és milyen következményei lehetnek az ügynek. Ahogy megérkezik a válasz, frissítjük a cikket.

Kedden egy 64 éves szerencsi férfit fogtak el rémhírterjesztés miatt, érte szintén reggel 6-kor érkeztek a rendőrök. A gyanúsított az egyik legnagyobb közösségi oldalon 2020. április 28-án tett közzé egy bejegyzést, amiben azt írta, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották. A férfi azt mondta, a rendőrök végül azzal engedték el, hogy nem valósult meg bűncselekmény, és az ügyészség szerdán ugyanezt közölte az ügyről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!