szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

19 komment, 11 megosztás.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Megjelent a rendőrség oldalán egy hír a legújabb rémhírterjesztő-fogásról, de az ORFK külön "ki is ajánlotta" közleményét a sajtónak. Ebből aztán kiderült, hogy ezúttal egy 64 éves férfival szemben folytatnak eljárás „rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt”. A poszt pontos tartalmát nem ismerjük, a közleményből ugyanis csak annyi olvasható ki, hogy az érintett még április 28-án egyebek mellett arról írt a Facebookon, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus-járvány tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. A férfi állítólag azt fejtegette, hogy szerinte ennek tömeges megbetegedés lehet a következménye.

A rendőrség alighanem súlyosbító körülmények szánta annak megjegyzését, hogy „a közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották”.

A szerencsi rendőrök azonban azonosították őt, két héttel a tett elkövetése után el is fogták, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Az akcióról még videó is készült.

A rendkívüli jogrend idején rémhírterjesztésért öt év börtönbüntetés is járhat. Az számít rémhírterjesztőnek, aki „nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa”.

A poszt teljes tartalmát – mint említettünk – nem ismerjük, de kétségtelen, hogy a hatóságok a járvány tetőzését május 3-ra mondták, és másnaptól lépett életbe a vidéki kijárási korlátozás könnyítése is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány