szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktorhoz fordult a Magyar Orvosi Kamara az orvosok bére miatt.

Havi 170 ezer forintot visz haza egy kezdő sürgősségi orvos, így nem több az órabére, mint egy gyorsétteremben dolgozónak, a szakorvos is kevesebbet keres, mint egy szakmunkás - mondta az RTL Klub Híradójának a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, Álmos Péter. Arról is beszélt, a jövő évi költségvetés tervezetében nincs nyoma a béremelésnek, amiről a járvány előtt már tárgyaltak a kormánnyal. A MOK attól tart, ha a kormány nem emeli a béreket, még több orvos hagyhatja el az országot vagy a pályát.

Az Orbán Viktor által megígért 500 ezer forintos plusz juttatás jól jön, de nem elég, az orvosok rendszerességet és kiszámítható életet szeretnének - mondta Álmos. A szervezet levélben kért béremelést a miniszterelnöktől.

Azt szeretnék, hogy egy kezdő orvos bére nettó háromezer, egy szakorvosé 4500 forint legyen óránként, egy 40 éve dolgozó szakorvos pedig 7500 forintot kapjon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával januárban elkezdődtek, majd a járvány miatt megszakadtak a tárgyalások. Az RTL megkeresésére az Emmi azt írta, 2010 óta 2,5-szeresére emelkedett az orvosok bére, a kormány célja a további béremelés, erről a tárgyalások a járvány után folytatódnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!