szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Június 16-án szavaz a ház a veszélyhelyzet megszüntetéséről.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az országgyűlés június 16-án szavazhat a veszélyhelyzet megszüntetéséről – mondja az opratív törzs ülése után Kiss Róbert alezredes. Az egészségügyi járványhelyzet viszont ezután is fennmarad. Kiss azzal számol, hogy június 20-án érhet véget a különleges jogrend, ekkor nyithatnak a színházak, mozik fürdők, az időseknek fenntartott vásárlási sávok viszont fennmaradnak.

Elmondta azt is, 56 kórházba visznek még védőeszközöket.

Felhívta a figyelmet arra, Ausztriába szabadon lehet járni, de a két hetes karantént itthon csak négy naponál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet elkerülni. Beszélt a különböző eljárásokról is, rémhírterjesztés miatt 140 esetben indult büntetőeljárás, az összes ügyben 80 embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszél, az elmúlt 24 óra adataiban nem történtek jelentős változások,

a járvány nyugvópontra érkezett.

3954 beteget tartanak nyilván, most 23-mal nőtt a betegek száma, ez sem kiugró növekedés. 1210 ember beteg jelenleg is. 408 embert ápolnak kórházban, 24 ember van lélegeztetőgépen.

Az elmúlt hetet elemezve is az látszik, az adatok kiegyenlítődtek, naponta 10-20 fertőzöttet regisztrálnak. Általában kontaktszemélyekről van szó, akik konkatkutatás vagy egyéb szűrés során kerülnek a látóterükbe, de vannak köztük intézményben ápoltak is.

Müller Cecília elmondta azt is, a kedvező adatok lehetőséget adnak lassú és óvatos változtatásokra. 33 otthonban van jelen a koronavírus, újabb helyen nem került elő. A tisztifőorvos bejelentette, a veszélyhelyzet megszűnésével változnak az idősek és zárt közösségek érdekében bevezetett lépések is.

Részleges látogatási tilalmat feloldó határozatot hozott a tiszti főorvos, ami minden szociális intézményre vonatkozik. A látogatást a teljes biztonság garantálásával kell megszervezni, azt javasolja, csak a saját hozzátartozója menjen két méternél közelebb a meglátogatotthoz, jó idő esetén az udvaron beszélgessenek. Ha ágyhoz kötött gondozottat látogatnak, több ágyas szoba esetén egyszerre csak egy hozzátartozó lehet bent, akinek maszkot kell viselnie.

Maszkviselés mellett a fodrászt, manikűröst is be lehet engedni, vallási eseményt is meg lehet tartani.

A felvételi tilalmat is feloldja, de csak az kerülhet be, akinek van négy napnál nem régebbi negatív tesztje. A koronavírus miatt elkülönített beteget továbbra sem lehet látogatni. Müller köszönetet mondott a gondozóknak, akik messze a munkaköri kötelességükön túl teljesítettek az elmúlt hetekben.

Jönnek a kérdések (egy Origo és két megyei lap kérdéseit olvasták fel):

Sok gyereket küldenek nyári táborba, mire figyeljenek a szülők – kérdezi az Origo. Müller azt mondja, járványügyi szempontból nem tesz különbséget a táborok között, olyan útmutatót adtak ki, ami valamennyi táborszervezőre érvényes. A gyerekek is örülnek, hogy kiszabadulnak, szerinte a táborszervezők odafigyelnek majd a higiéniás szabályok betartására. ezért szerinte nyugodtan mehetnek bármilyen táborba a gyerekek.

Meddig marad miskolci tagkórház járványkórház - kérdezi egy helyi lap. Ez a fogalom már nem is létezik - mondja Müller. Új beutalási rend van érvényben: az intézmények fogadhatnak betegeket, ha valakit gyanúsnak tartanak, elkülönítik és tesztelik. Ha igazoltan koronavírusos, a kijelölt intézménybe szállítják őket. A koronavírusos betegeket kezelő intézmények listája szűkült, ők már más betegeket is elláthatnak.

A Kelet-Magyarországé az utolsó kérdés, hogy enyhítik-e a nyaralásból visszatérők karanténját. Kiss azt mondta, folyamatosak a tárgyalások. A Szerb és Szlovén Köztársaságból belépők nem kerülnek karanténba. Folyamatosan figyelik a helyzetet, a megfelelő időpontban hoznak megfelelő döntéseket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
8,5 milliárd forinttal segíti meg az állam a mezőhegyesi ménesbirtokot

8,5 milliárd forinttal segíti meg az állam a mezőhegyesi ménesbirtokot

Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, időközi választás jön

Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, időközi választás jön

Diákhitel külföldieknek is Németországban

Diákhitel külföldieknek is Németországban