szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A turizmus érdekeit hangoztatva jelentették be a döntést, éppen aznap, amikor az operatív törzs feloldotta a hajléktalanokra vonatkozó kijárási korlátozásokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megakadályozta a kormány, hogy hajléktalanokat óvó karanténszállót hozzon létre Budapest a Városháza épületében. Az illetékes kormányhivatal kedden azt közölte:

Budapest Főváros Kormányhivatala elutasította a Fővárosi Önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét.

Az idősotthonok lakói mellett a hajléktalanok a legkitettebb társadalmi csoport a koronavírus-járvány terjedésének – indokolta korábban döntését a Fővárosi Önkormányzat. Budapest járvány előtti szociális intézményrendszere nem volt alkalmas arra, hogy a fertőzés megfékezéséhez kellő távolságot biztosítson az ellátottak között. A Városházára azok a hajléktalanok költözhettek volna be, akik vállalják az elkülönítést. Egy csepeli fővárosi tulajdonú ingatlan is alkalmas lett volna a célra, de az ottani fideszes polgármester nem fogadta ezt el.

A kormányhivatal szerint a Városháza "vegyes városközponti terület építési övezetben" található, így nem helyezhető el benne szálláshely. Emellett viszont közleményük több pontján is hangoztatják, hogy az épület műemléki védettségű, a turisták által is nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik. Külön kiemelik:

A kormányhivatal álláspontja, hogy az elmúlt években sikeresen felépített és rekordokat döntő magyar turizmus szempontjából sem szerencsés a főpolgármester ötlete.

Szintén kedden jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos, hogy az operatív törzs feloldotta a hajléktalan emberekre vonatkozó kijárási korlátozásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre jobban megéri megújuló energiába fektetni

Egyre jobban megéri megújuló energiába fektetni

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

A TCL telefonja nem csak széthajtogatható, utána még nyújtható is

A TCL telefonja nem csak széthajtogatható, utána még nyújtható is