szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hajléktalanszállóknál is feloldották a kijárási korlátozást. Négy megyében nincs aktív fertőzött.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megnyílt az összes magyar–szlovén határ – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatóján. Még mindig vannak, akik hatósági házi karanténba kerülnek, nem minden országból lehet ugyanis szabadon visszatérni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, 3 új beteget regisztráltak tegnap, két ember hunyt el. Ezzel a járvány kezdete óta 4017 igazolt fertőzöttet és 550 elhunytat tartanak nyilván. Egyre több a gyógyult (2324 fő). A betegek közül 364 ember szorul kórházi ellátására, 22-en intenzíven, 20-an lélegeztetőgépen vannak.

Az elhunytak döntő többségének volt valamilyen alapbetegsége, 23 embernél nem találtak ilyet.

Kiderült az is, négy megyében (Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna) jelenleg nincs koronavírusos beteg, a legtöbben Budapesten vannak (467 ember), ezt követi Zala és Pest megye, 200 alatti számmal.

Müller elmondta, a helyzet javul, de a készültséget fenntartják, megmarad a figyelőszolgálat is. A fertőtlenítőszerből sincs már hiány, így innentől kezdve ideiglenes engedély helyett normált kell kérniük a gyártóknak.

A tiszti főorvos bejelentette azt is, a hajléktalanszállókon feloldják a kijárási korlátozást, így a hajléktalanok is elmehetnek dolgozni. A szállókon "jellemzően" nincs pozitív beteg, a fertőzött embereket kórházban ápolják.

Jönnek a kérdések:

Az Origo azt kérdezi, rizikófaktor-e a klíma a tömegközlekedési eszközökön. Müller szerint nem az, hiszen jó a konstrukció és a karbantartásuk is megtörtént.

A Vas népe és a Délmagyar arra kérdez rá, a két megyében hányan vannak hatósági házi karanténban.

A hvg.hu is sorra került egy kérdéssel. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az ágyfelszabadítás miatt a kórházból hazaküldött krónikus betegeket mikor veszik vissza? Müller azt mondta, nem biztos, hogy pont azokat a betegeket kell visszavenni, akit hazaküldtek. A kezelőorvos, háziorvos dönt ismételten a kórházi kezelés szükségességéről. Ír egy beutalót, és visszavehetik a betegeket. "Ma döntünk arról, hogy az egészségügyi ellátás a járvány előtti időszakra visszatérhet", konkrétumokat szerdán mond.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közeleg az újabb dohányáremelés

Közeleg az újabb dohányáremelés

Már 639 milliárdot költött „menekültválságra” a kormány, pedig évek óta alig érkeznek menedékkérők

Már 639 milliárdot költött „menekültválságra” a kormány, pedig évek óta alig érkeznek menedékkérők

Több Trabant van forgalomban Németországban, mint Tesla

Több Trabant van forgalomban Németországban, mint Tesla