szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kizárnák a legsúlyosabb bűncselekmények miatt börtönbe kerültek esetében a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.

Varga Judit igazságügyi miniszter törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a hozzátartozók ellen elkövetett súlyos, erőszakos bűncselekmények áldozatainak a fokozottabb védelme érdekében.

A tavaly decemberi győri kettős gyerekgyilkosság után a tárcavezető vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére, hogy a tragédiát megelőzően az eljáró hatóságok részéről történt-e olyan mulasztás, amely nélkül megelőzhető lett volna a tragédia. A jelentés szerint a börtönből szeptemberben szabadult H. Gábor december 15-én végzett 13 éves nevelt lányával és 10 éves kisfiával, majd öngyilkos lett. Egyedül hatéves kislányát hagyta életben.

A dokumentum szerint H. Gábor korábban börtönbe került azért, mert a szombathelyi családi házukban alvó feleségét, H. Annamáriát egy kalapáccsal többször fejen ütötte, majd egy szikével több esetben – az arcán, a nyakán, a mellkasán – megszúrta, megvágta. Az ügyben a Szombathelyi Törvényszék védekezésre képtelen ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt halmazati büntetésül 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A jelentésben azt firtatták, hogy H. Gábor megfelelő büntetést kapott-e ezért a korábbi tettéért, illetve a megfelelően jártak-e el, amikor feltételesen szabadlábra helyzeték. Az Igazságügyi Minisztérium már akkor jelezte, hogy felülvizsgálja a feltételes szabadságra bocsátás szabályozását és azzal összefüggésben a büntető törvénykönyv vagy egyéb jogszabályok szigorításának indokoltságát.

A most benyújtott törvénymódosítás szerint

kizárnák a legsúlyosabb bűncselekmények miatt kiszabott határozott tartamú szabadságvesztésből a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét. Aki emberölést, emberrablást, fogolyzendülést vagy terrorcselekményt követ el, az elesik a feltételes szabadságra helyezéstől.

A javaslat szerint azok esetében is szigorítanak (ez az, ami leginkább kapcsolódik a győri ügyhöz), akiket

a hozzátartozója sérelmére elkövetett, nyolcévi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett, személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre”.

Ha a bíróság élne a feltételes szabadlábra helyezéssel a súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén, akkor kötelezően el kell rendelnie a pártfogó felügyeletet, valamint – technikai eszközzel történő ellenőrzés mellett – kötelező az áldozatok védelmét szolgáló távoltartás megállapítása is.

A törvényjavaslat szerint a hozzátartozók ellen elkövetett, kevésbé súlyos, de erőszakos bűncselekmények esetén, ha a szabadságvesztés végrehajtását a bíróság felfüggesztette, ugyancsak kapcsolódna a pártfogó felügyelet kötelező elrendelése, valamint a távoltartás megállapítása, amely csak indokolt esetben mellőzhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar származású vállalkozó segít a gigacég Procter&Gamble-nek, hogy kevesebb műanyag szemetet termeljen

Magyar származású vállalkozó segít a gigacég Procter&Gamble-nek, hogy kevesebb műanyag szemetet termeljen

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Több vonatot is érint a hétvégi óraátállítás

Több vonatot is érint a hétvégi óraátállítás