szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péterfy-Novák Éva író nyílt levelére reagált a miniszter.

Átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését kezdeményezte Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy kiderüljön, a győri tragédiánál mulasztott-e bármelyik szerv vagy alkalmazottja.

A börtönből szeptemberben szabadult H. G. (aki korábban feleségét, a gyerekek anyját kalapáccsal próbálta megölni) vasárnap végzett 13 éves nevelt lányával és 10 éves kisfiával, majd öngyilkos lett. Egyedül hat éves kislányát hagyta életben. A gyerekek most voltak a szabadulás utáni első láthatáson apjuknál. A bíróság nem korlátozta a láthatást - érvelésük szerint erre vonatkozó igény nem merült fel -, egy igazságügyi pszichológus szakértő pár hónapja azt állapította meg, az apával minden rendben van. Azt nem tudni, hogy a gyámhivatalnak látóterében volt-e a család, erre vonatkozó kérdéseinkre még nem kaptunk választ. A rendőröket az anya értesítette, miután gyerekei közül csak a legkisebbet érte el, aki órákon át halott testvérei mellett lehetett.

A tragédia miatt nyílt levelet írt a miniszternek Péterfy-Novák Éva író, aki Vargát tegezve azt kérdezte, "hány nőnek és gyermeknek kell még meghalnia, hogy komolyan vedd a családon belüli erőszakot."

Szeretném, ha válaszolnál arra, hogy a féléven belül három „családirtás” elegendő indok-e arra, hogy legalább résnyire kinyisd a szemed, hogy átértékeld a lekezelő, lenéző kommunikációdat ezzel kapcsolatban.

Választ szeretne arra,ki a felelős a győri családirtásért, és miért nem ratifikálja a kormány az Isztambuli Egyezményt.

És ne, ne háríts Judit, ez nem az a szint, amikor lesöpörheted magadról a mocskot. Ez az a szint, amikor ki kell állnod, elnézést kell kérned, és azonnal kampányolnod kell a ratifikálásért.

Az egyezmény 31. cikke szól a szülői felügyeleti jogról és a láthatásról, ezt is idézi Péterfy-Novák. Ez a cikk előírja, hogy az erre vonatkozó szabályok meghozatalakor figyelembe kell venni az egyezmény hatálya alá tartozó erőszakos cselekményeket, illetve olyan szabályokra van szükség, hogy a láthatási vagy a szülői felügyeleti jog gyakorlása ne veszélyeztesse az áldozat vagy a gyerek jogait és biztonságát.

Varga válaszában visszautasította, hogy "két gyerek borzalmas halálát alantas politikai haszonszerzésre akarják felhasználni", őt is lesújtotta a gyerekgyilkosság tragikus híre. Azt írta, a vonatkozó magyar jogszabályok megfelelnek az Isztambuli Egyezmény követelményeinek, konkrétan az említett 31. cikknek is, de ez nem elég, ha ilyen tragédia előfordulhat, ezért rendelte el a vizsgálatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!