szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A minisztérium szerint a bíróság ítéletét kell vizsgálni, amely korábbi tettéért 5 évre ítélte a decemberben gyerekeit megölő férfit. A gyámhivatal, a család és gyermekjóléti szolgálat nem hibázott.

Közzétették a kormany.hu-n a győri kettős gyerekgyilkosság igazságügyi vizsgálatának eredményéről készült jelentést, amit a kormány számára készítettek.

A vizsgálatot Varga Judit igazságügyi miniszter kezdeményezte még december közepén annak kiderítésére, hogy a győri kettős gyermekgyilkosságot megelőzően eljáró hatóságok részéről történt-e olyan mulasztás, amely nélkül megelőzhető lett volna a tragédia.

A börtönből szeptemberben szabadult H. Gábor december 15-én végzett 13 éves nevelt lányával és 10 éves kisfiával, majd öngyilkos lett. Egyedül hat éves kislányát hagyta életben.

A dokumentum szerint H. Gábor korábban börtönbe került azért, mert a szombathelyi családi házukban alvó feleségét, H. Annamáriát egy kalapáccsal többször fejen ütötte, majd egy szikével több esetben – az arcán, a nyakán, a mellkasán – megszúrta, megvágta. Az ügyben a Szombathelyi Törvényszék védekezésre képtelen ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt halmazati büntetésül 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A jelentésben azt firtatják, hogy H. Gábor megfelelő büntetést kapott-e ezért a korábbi tettéért. A leírtak szerint további vizsgálat szükséges ahhoz, hogy H. Gábor büntetésének kiszabásakor megfelelően alkalmazták-e a középmértékre vonatkozó szabályt. Azt írják, hogy a tettéért a büntetési tételkeret 10 évtől 25 évig vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés lett volna, aminek a középmértéke 17 év 6 hónap. Azt viszont elismerték, hogy az elítélt korlátozott beszámítási képessége a büntetés korlátlan enyhítését tette lehetővé.

Azt is megállapították, hogy H. Gábor feltételes szabadságra bocsátását mind az ügyészség, mind a börtön ellenezte. Az ügyész az elsőfokú határozatot meg is fellebbezte, azonban a másodfokú bíróság is úgy döntött, hogy az ügyészi indítvány és a büntetés-végrehajtási vélemény ellenére szabadságon engedhető az elkövető.

A jelentés kitért az apa láthatására is. Azt írják, hogy a kapcsolattartás nem illeti meg a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt, annak biztosítására azonban bírósági, illetve hatósági mérlegelés alapján a gyermek érdekében sor kerülhet. Ebben az esetben a szülők együttes kérésére az eljáró bíró élt a törvényben biztosított kivétel lehetőségével, a kapcsolattartást nem tiltotta meg, annak módját és formáját a felekre bízta.

A jelentés szerint a gyámhivatal, a család és gyermekjóléti szolgálat nem hibázott, mert nem kaptak a család veszélyeztetettségére jelzést vagy adatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!