Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy fideszes törvényjavaslattal enyhítenénk az életjáradék szabályain, így Benedek Tibor özvegye is megkaphatja a teljes juttatást.

Nem tíz, hanem már öt év házasélet után kapnának olimpiai járadékot az olimpiai érmesek özvegyei, és amíg kiskorú a közös gyermekük, addig a teljes összeget megkaphatnák, nem csak a felét. Ezt tartalmazza egy vasárnap délben benyújtott törvényjavaslat, amelyet három fideszes képviselő (Szabó Tünde sportállamtitkár, Kocsis Máté frakcióvezető és Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke) jegyez.

Az olimpiai járadékot a 35 évesnél idősebb érmes olimpikonok kapják, külön-külön minden érmük után: az aranyéremért a bérből és fizetésből élők előző évi országos bruttó nominális átlagkeresetének megfelelő összeget, az ezüstért ennek 70, a bronzért pedig 50 százalékát.

A mostani szabály szerint az özvegyeknek mindig az összeg fele jár, és csak akkor, ha a sportoló haláláig legalább tíz évig folyamatosan együtt éltek. Ezen enyhít a módosítás. A gyermekekről eddig nem volt szó.

A javaslat például lehetővé teszi, hogy a héten elhunyt Benedek Tibor vízilabdázó özvegye, Epres Panni modell megkapja a juttatást, mert csak augusztusban lett volna a 10. házassági évfordulójuk, éspedig teljes összegben, mert gyermekeik még csak 11 és 13 évesek. Az Országgyűlés ugyan legközelebb csak a június 29-én kezdődő héten tud ezzel foglalkozni, mert a 22-i héten nincs plenáris ülés, de ha a politikusok által „a méltányosság alapvető elvével” indokolt javaslatot elfogadják, az új szabály az eddigi és a jövendőbeli járadékosokra egyaránt vonatkozni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lassul a járvány terjedése a briteknél

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni