szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 150-ből eddig csak hét közterület viselt női nevet a kerületben, mostantól már kilenc.

A Fővárosi Közgyűlés tegnapi döntésével támogatta azt a józsefvárosi kezdeményezést, hogy a kerületben korábban névtelen köztereknek nevet adjanak, írja az önkormányzat a Facebook-oldalán.

A Nap utca – Leondardo Da Vinci utca találkozásánál elhelyezkedő közterületet Magyarország első bölcsődéjének elnökéről, Brunszvik Júliáról nevezik el, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája előtti köztér pedig Hugonnai Vilmáról, az első magyar orvosnőről kapja a nevét.

Az önkormányzat bejegyzésében megemlíti, hogy

Józsefvárosban a közel 150-ből eddig csak 7 közterület: a Blaha Lujza tér, a Ludovika tér, a Lujza utca, a Magdolna utca, Magyarok Nagyasszonya tér, a Mária utca, a Márkus Emília utca viselt női nevet.

Az új köztér elnevezések a lakosságot nem érintik, lakcímkártyát ezek miatt senkinek nem kell cserélnie. Az elnevezés a Földhivatal átvezetése után válik véglegessé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!