szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Political Capital igazgatójáról állította három kormányközeli portál, hogy brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt. A bíróság szerint ez nem igaz.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója még tavaly márciusban perelte be a 888-at, a Figyelőt és az Origót, amikor egy Kiszelly Zoltán által írt cikket (amelyről később a nevét eltávolította a lap) közöltek, illetve annak valótlan állításait osztották meg.

A Political Capital közleménye szerint a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a Figyelo.hu kiadója megsértette Krekó Péter jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, amikor 2019. január elején megjelent „Kinek dolgozik Krekó Péter?” című cikkében valótlanul állította a felperesről, hogy

brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt.

A 888 és az Origo szintén lehozta a cikk állításait, ezért az ő kiadójukat is elmarasztalta a bíróság.

A bíróság arra kötelezte a kiadókat, hogy az említett cikkek címe felett tegyék közzé a bírósági ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és tartsák ott minimum 30 napig, illetve a cikk elérhetőségéig. A bíróság az alpereseket sérelemdíj megfizetésére is kötelezte. 

A közlemény szerint az ügyben a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Tóth Balázs képviselte az elemzőt.

Az Origo júniusban két sajtópert is elbukott. Június elején a Demokratikus Koalíció két politikusa nyert a portál ellen: László Imréről, Újbuda polgármesteréről hamisan állították (mint ahogy a TV2 és a Pesti Srácok is), hogy egy nőt zaklatott, Oláh Lajos országgyűlési képviselőről pedig, hogy köze volt a Szeviép-ügyhöz.

Egy másik ügyben úgy döntött a bíróság, hogy sérelemdíjat kell fizetniük azoknak a civil aktivistáknak, akik 2018 decemberében részt vettek a túlóratörvény elleni tüntetések előkészítésében, és a lap listázta őket egy cikkben.

Egy másik listázás miatt a Figyelőt meszelte el a bíróság még májusban: a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben elmarasztalta a lapot, mert valótlanságokat állított Bene Márton kutatóról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!