szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TASZ másodfokon is megnyerte a pert a portállal szemben, amelynek még sérelemdíjat is fizetnie kell.

Megfélemlítő szándékkal listázta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfeleit az Origo, ezért a portálnak sérelemdíjat kell fizetnie – írta közleményében a jogvédő szervezet.

A kormánypárti honlap titkos összeesküvés résztvevőinek állította be azokat a civil aktivistákat, akik 2018 decemberében részt vettek a túlóratörvény elleni tüntetések előkészítésében. Az Origo még egy megbeszélés jelenléti ívét is közzétette – a rajta szereplők közül többen a TASZ segítségével fordultak bírósághoz.

A portál még jogvédő szervezet egyik ügyfelének szakszervezeti tagságát is nyilvánosságra hozta, ami különösen védett személyes adat.

Bár a nyilvánosságnak joga van tudni, hogy kik egy tüntetés szervezői, ez nem jelenti azt, hogy minden közreműködő neve a nyilvánosságra tartozna, a kormánylap pedig közszereplőnek nem minősülő személyek adatait is listázta, megszégyenítő szándékkal”

– közölte a TASZ.

A Fővárosi Törvényszék első fokon a mindenben a jogvédő szervezet ügyfeleinek adott igazat, és arra kötelezte az Origót, hogy törölje az aktivisták személyes adatait, kérjen tőlük bocsánatot, fizessen számukra sérelemdíjat, és saját felületén tegye közzé, hogy jogsértést követett el.

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a korábbi ítéletet, ami így jogerőssé vált, és végre kell hajtani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!