szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság szerint közfeladatot látott el, ezért megszüntették a szabálysértési eljárást a Mérce tudósítójának ügyében.

Felmentéssel ért véget a Mérce tudósítója, Diószegi-Horváth Nóra szabálysértési ügye. Az újságíró ellen azért indult eljárás, mert a tavaly január 23-i, a Legfőbb Ügyészség elé szervezett tüntetés után is követte a bejelentett program után is folytatódó demonstráció résztvevőit, akik az úttesten vonultak.

A tömeggel együtt gyalogló, az eseményről tudósító újságírót is igazoltatták a rendőrök a Nyugati téri felüljárón. A szabálysértési eljárás megindítása mellett 30 ezer forintra bírságolták a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt.

Ez ellen a Magyar Helsinki Bizottság segítségével nyújtott be kifogást Diószegi-Horváth Nóra, az ügy pedig végül a Pesti Központi Kerületi Bíróságra került. A bíró bizonyítottnak látta, hogy a közfeladatot ellátó tudósító a munkáját végezte, és nem okozott aránytalan sérelmet, amikor részt vett az eseményen, és arról mint közérdeklődésre számot tartó történésről beszámolt a nagyközönségnek. Ráadásul a bíróság azzal is egyetértett, hogy másképpen nem tudósíthatott volna, csak úgy, ha maga is a tömeggel tart.

A Magyar Helsinki Bizottság jelezte: a rendőrség több esetben is megbírságolt munkájukat végző, tüntetésekről tudósító, közfeladatot ellátó újságírókat, köztük a hvg.hu munkatársát. A jogvédők elutasítják ezt a gyakorlatot, és több esetben is jogi képviseletet biztosítottak az érintett újságíróknak.

A tudósító, újságíró munkája közérdek, amit nem lehet mondvacsinált indokokkal korlátozni – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Szerda este 6 órára hívtak össze demonstrációt az Ügyészség épülete elé. A több száz fősre duzzadó tömeg előtt felszólaló politikusok arról beszéltek: a hatalom szintet lépett azzal, hogy a politikusverő biztonságiak helyett az ártatlan képviselők felelősségét vizsgálja. A tüntetés vége után a résztvevők a Bajcsy-Zsilinszky úti felüljáróra vonultak, a rendőrök egy darabig hagyták, majd igazoltatták, és lekísérték őket.