szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A honvédség megmutatta az egyik Németországban gyártott harckocsit, amit nemsokára Magyarországra szállítanak.

A Honvédelmi Minisztérium megmutatta közösségi oldalán az egyik tankot, amit a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretében lízingelnek Németországtól. Azt írták, hogy „most még Münchenben, a KMW német harcjárműgyártó üzemében vannak, de hamarosan érkeznek hozzánk a Leopard 2A4-es harckocsik”.

A fotón szereplő tankon már magyar felségjelzés látható.

A honvédség összesen 12 darab Leopard 2A4 harckocsit lízingel, amelyek kiképzési célokat fognak szolgálni a 2023-ban érkező legkorszerűbb Leopard 2A7+ típusú páncélosok érkezéséig. Korábban a minisztérium úgy nyilatkozott, hogy „erre a betanulási folyamatra azért van szükség, mert a Leopard 2-esek üzemeltetése, alkalmazása jelentősen eltér a magyar fegyveres erők által 1978 óta használt szovjet T-72-es harckocsikétól”. A tankok várhatóan az év végéig érkeznek meg Magyarországra.

Összesen 572 milliárd forintért rendelt fegyvereket a magyar honvédség Németországból, amit még 2018 végén jelentettek be. A Honvédelmi Minisztérium akkor közölte, hogy 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsit és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveget vásárolunk a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttól.

A budaörsi reptéren tavaly be is mutatták az eszközöket:

Igazi fenevadak parkoltak be a budaörsi repülőtérre: kezdődik a hadibemutató

Nagy a készülődés a budaörsi repülőtéren, ahol a hétvégén haditechnikai bemutatót rendeznek. A múlt és a jelen harci eszközei közül már több is megérkezett a helyszínre. Mutatjuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb vírus ütötte fel a fejét Kínában, heten meghaltak miatta

Újabb vírus ütötte fel a fejét Kínában, heten meghaltak miatta

Nem biztos, hogy jót jelent, ha Csányi Sándor ír önnek levelet az OTP nevében

Nem biztos, hogy jót jelent, ha Csányi Sándor ír önnek levelet az OTP nevében

Már öt érintett állítja: nem keresték őket az operettszínázi zaklatás miatt

Már öt érintett állítja: nem keresték őket az operettszínázi zaklatás miatt