szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak a NATO elvárását teljesíti az ország az elmúlt időszak katonai bevásárlásaival, de jól illeszkedik a kormány kommunikációba és politikai céljaihoz is. Utánanéztünk, mire megy el évi több százmilliárd forint.

Hátra nem dőlhet senki, de elkapták a fonalat, lesz pénz családtámogatásra és a honvédség megerősítésére is – jelentette ki szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Ezzel egy időben jelent meg a hír a Népszavában, hogy 572 milliárd forintért rendelt fegyvereket a magyar honvédség Németországtól. A német Gazdasági Minisztérium adatai alapján ezzel Magyarország lett a legnagyobb vásárlója a német fegyvereknek 2019 első felében.

Azt, hogy a honvédségre költhető pénzből nincs hiány, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is nyilvánvalóvá tette két nappal ezelőtt. Azt mondta, hogy 2020-ban 103 milliárd forinttal több, összesen 616 milliárd forint jut védelmi kiadásokra, amiből 216 milliárdot szánnak fejlesztésekre. Ha az idei honvédelmi költségvetésről - ami meghaladja az 510 milliárd forintot - korábban azt állítottuk, hogy rekordnak számít, a jövő évi még ezt is túlszárnyalja: a parlamenti többség ugyanis megszavazta, hogy az összkiadások 2,6 százalékát szánják az eddigi 2,1 helyett honvédelemre. Ezzel a 2020-as büdzsé nyertese a sport mellett a magyar hadsereg. A pluszpénz a tervek szerint eszközbeszerzésre és –felújításra megy.

Magyarországon 2014 óta emelkedik a védelmi költségvetés. Öt éve még 250 milliárd forint jutott rá, 2017-ben 335,7, tavaly pedig 358,7 milliárd. 2018-ban a legtöbb pénz, 172 milliárd forint bérekre ment el a katonaságnál. Dologi kiadásra 142 milliárd, felhalmozásra 70, fejezeti kezelésre 44, míg a migrációs problémák kezelésére 25 milliárd forint jutott. Ehhez képest a NATO költségvetéséhez 4,5 milliárd forinttal járultunk hozzá, míg az Európai Unió védelmi alapjaiba 680 milliót utaltunk.

A leglátványosabb - 13,6 százalékos - 2016-ban volt a növekedés. Ebben az évben kezdődött a béremelés is a katonáknál, és szintén ekkor hozott egy határozatot a kormány arról, hogy 2017-től 2026-ig minden évben fokozatosan emeli a honvédelmi kiadásokat: a GDP legalább 0,1 százalékpontos növelését írták elő, hogy a Magyar Honvédség teljesíteni tudja nemzetközi kötelezettségvállalását. A 0,1 százalékpontos emelés a mostani GDP-t alapul véve 40 milliárd forintos pluszt jelent. A kormány szerint, ha minden évben ennyivel biztosan növelni tudjuk a honvédelmi kiadásokat, 2026-ra elérjük a - NATO által - hőn áhított 2 százalékot, GDP-arányosan. Igaz, a honvédelmi miniszter, Benkő Tibor meghallgatásán még azt pedzegette, hogy már 2024-re elérjük a 2 százalékos minimumot.

Benkő Tibor
©

Azt, hogy a honvédségnek mire van szüksége, mindig a honvédelmi vezetés fogalmazza meg, a végső döntést viszont a kormány hozza meg, amely úgy döntött, hogy az idei 513 milliárd forintból 150 milliárd eszközfejlesztésre jut.

Mire megy a pénz?

A pénznek bőven van helye: nemcsak a németektől rendelt fegyverekre kell ugyanis költeni, hanem arra a közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerre is, amelyet az ország az Egyesült Államoktól rendelt. Ezen kívül a honvédség megállapodott az Airbusszal is három tucat harci helikopter megvásárlásáról. Két kisebb luxusrepülő már megérkezett, azzal az ígérettel, hogy ezeket felderítő- és futárgépekként használják majd.

A Népszava szerint a fentebb említett 572 milliárd forintnak is megvan a helye: a lap úgy saccolja, ennyit költ a kormány arra a 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsira és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró lövegre, amelyeknek beszerzéséről tavaly, év végén döntött, de költségeket akkor nem közölt. A most közzétett adatokból az is kiolvasható, hogy a magyar honvédség részletekben fizet a fegyverekért, amelyek 2020 után érkezhetnek csak meg. A lap szerint részletek hiányában nehéz megítélni, hogy a beszerzés túlárazott-e, vagy sem, az árak több mindentől függnek: nemcsak az eszközök költségét kell figyelembe venni, számít a kiképzés, a lőszer, az egyéb felszerelések, a szoftveres fejlesztések, és a szerviz is. Említik, hogy Katar 2013-ban hasonló modernizáció keretében nagyjából ugyanennyiért, 1,89 milliárd euróért jutott hozzá saját rendeléséhez, 62 Leopard 2-eshez és ugyancsak 24 Pzh 2000-eshez. Ebben a felszerelés és a kiképzés is benne volt, és sajtóhírek szerint a magyarországi haderő is megkapja a fegyvereken kívül az ezekhez tartozó kiegészítő eszközöket és szolgáltatásokat.

Leopard 2A7-es tank
©

Mostohagyerekből éllovas?

A honvédelmi miniszter tavaly decemberben, Szolnokon, egy állománygyűlésen ütőképes, modern magyar hadsereget ígért. Azt mondta, a honvédség történetében még nem volt példa a mostanihoz hasonló nagymértékű fejlesztésre, átalakításra. Benkő Tibor szerint erre azért van szükség, mert a biztonsági környezet gyorsan változik a térségben, új kihívásokat jelentenek a terrortámadások és a kibertérben folyó műveletek. Akkor a hvg.hu megtudta, hogy a miniszter az állománygyűlésen bemutatta a Zrínyi 2026 program megvalósult fejlesztéseit. Ezek közt említette

Ide tartoznak még azok a honvédségi szállítógépek is, amelyeket Orbán Viktor kormánygépként is használ, az új egyenruhák, a különféle személygépkocsik és buszok megvásárlása. A Zrínyi 2026 program feladatai között szerepel még

  • a légvédelmi rakéták és katonai radarrendszerek fejlesztése,
  • a páncélozott személyszállító járművek és harckocsik képességeinek megújítása,
  • ismét megjelenne a honvédség korábban elveszített fegyverneme, a tüzérség, mégpedig vontatott és önjáró formában is,
  • valamint páncéltörő eszközök beszerzése is napirenden van.

Nem véletlenül, a Magyar Honvédség technikailag elmaradott a többi országhoz képest, komoly védelmi beszerzés utoljára a 14 Gripen hadrendbe állítása volt, más kérdés, hogy megfelelő harci fegyverzettel egyiket sem sikerült felszerelni. Emellett még a Mistral légvédelmi rendszer érdemes a szóra.

Egy JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén
©

A kormány azt ígéri, hogy

  • 2026-ig 20 milliárd forintot költ rakétarendszerre,
  • 2019-ig minden évben 10 milliárdot tüzérségi eszközökre és lőszerekre,
  • 2023-ig ugyancsak 10 milliárdot korszerű katonai radarokra.

És elkezdik a laktanyák felújítását is, milliárdokat költenek például a hódmezővásárhelyi, a tatai és a szolnoki bázisra, és lesznek lőterekkel felszerelt sportközpontok is, országszerte 16 városban.

Magyarország még ezzel is nagyon távol áll attól a NATO által megfogalmazott céltól, hogy GDP-jének két százalékát haderőre költse, ennek ötödét pedig fejlesztésre. Most az elvárás alig több mint a felénél, 1,08 százalékánál jár az ország. Az elvárt két százalék éves szinten csaknem 850 milliárd forintos kiadást jelentene. Nagyjából ennyit költ most az állam az egyetemeken, a főiskolákon, illetve a gyógyító-megelőző ellátás intézményeiben személyi juttatásokra és dologi kiadásokra. Pontosan persze csak azt tudjuk megmondani, hogy most mennyi lenne a bruttó hazai össztermék 2 százaléka. Ha nő a GDP, vele együtt változik a kiadás összege is.

H-145M
©

Politikailag is megéri

Ennek azért is van jelentősége, mert szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt az amerikai elnök ultimátumot adott szövetségeseinek, köztük Magyarországnak, hogy már 2019-ben GDP-jük 2 százalékát kell védelmi kiadásokra költeniük, vagy számoljanak a következményekkel. Egyes források szerint az Egyesült Államok akkor azzal fenyegette meg a tagállamokat, hogy kilép a katonai szövetségből. Később az elnök finomított, annyit mondott, hogy a kilépés „jelenleg szükségtelen”. A NATO-tagállamok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján, ahol Donald Trump ezt a meglepő kijelentést tette, Orbán Viktor is ott volt, és úgy nyilatkozott,  hogy Magyarország támogatja az amerikai elnök igényét, az európai országoknak, így Magyarországnak is mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

Arról máig vitatkoznak szakemberek, hogy Trump fenyegetését mennyire kell komolyan venni. Orbán Viktor mindenesetre igyekszik megfelelni az elvárásoknak, ezt bizonyítandó az amerikai nagykövetség július 4-i, függetlenség napi fogadásán - ahova 9 év után ment el - a Budapesti Kongresszusi Központban arról beszélt, hogy „jelenleg egyformák az amerikai és a magyar értékek, hiszen megegyezik a család és kereszténység védelme, az állampolgárok biztonsága”.

Miközben a kormányfő szavak szintjén lényegében bárki ellen megvédi az országot, a kabinet nemcsak Washingtonnak csapta össze a bokáját, hanem igyekszik jóban lenni a tankokat és fegyvereket szállító Németországgal is, nem véletlenül: a jelenlegi német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen lehet az Európai Bizottság elnöke, ha ezt az Európai Parlament is jóváhagyja. Ez a jelenlegi menetrend szerint július 16-án, kedden fog megtörténni, a kimenetele viszont még kétséges. A német miniszternek abszolút többségre van szüksége, vagyis a 748 (egy bírósági ítélet szerint három katalán politikus nem vehette fel a mandátumát) képviselőnek a fele, plusz egy főnek kell az igen gombot megnyomnia. Ha leszavazzák, nincs második forduló: az Európai Tanácsnak új embert kell javasolnia, és minden kezdődhet elölről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Erős magyar hadsereget akar a honvédelmi miniszter

Magyarországnak olyan erős hadseregre van szüksége, amelyet a NATO bárhol a világon alkalmazni tud a szövetséges országok békéje és biztonsága érdekében - mondta a honvédelmi miniszter szombaton, a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely tizedik évadának megnyitó ünnepségén.

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Belgiumnak 650 nap után ismét van kormánya, úrlovas miniszterelnök vezeti

Belgiumnak 650 nap után ismét van kormánya, úrlovas miniszterelnök vezeti

Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés

Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés