szerző:
Szlavkovics Rita
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Január 28-án közel hetven menekült kísérelt meg átjutni a röszkei határátkelőn a hajnali órákban, most született jogerős ítélet.

Egy ködös januári hajnalon a röszkei határátkelőt őrző biztonságiak figyeltek fel arra, hogy a nemzetközi határállomás melletti kis határátkelő kapuján próbál bejutni közel hetven menekült. Az incidensről a határon telepített kamerák is felvételeket készítettek, így kiderült, hogy a Szerbia felől érkezők átmásztak a kerítésen, és nem álltak meg a biztonsági őrök felszólítására sem, ezért ők riasztották a rendőrséget. A helyszínen öt menekültet állítottak elő, közülük egyet egy távolabbi ponton fogtak el.

Két nap múlva gyorsított eljárásban bíróság elé állították őket, tömegzavargásban való részvétellel megvádolva. A messzebb elfogott férfit csak tiltott határátlépéssel vádolták meg, őt a Szegedi Törvényszék 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, míg a többiek egy év letöltendő börtönt kaptak.

A keddi tárgyaláson kiderült, hogy három hónap múlva szabadulhatnak azok a menekültek, akiket a röszkei ködös határsértés miatt bíróság elé állítottak. A Szegedi Törvényszék ugyanis nem súlyosbította az elsőfokú ítéletet, a négy évre szóló kiutasítást pedig 2 évre csökkentették.

Az ötödrendű vádlott nem jelent meg a bíróságon, ő kapott elsőfokon felfüggesztett szabadságvesztést. Az ügyét elkülönítették, most a négy vádlott estében hozott ítéletet a Szegedi Törvényszék. A védők az elsőfokon hozott börtönbüntetések enyhítését szerették volna elérni, de a vádlottaknak az elsőfokú ítélet helyben hagyása mellett is már csak 3 hónapot kellene börtönben tölteniük.

Elmagyarázták, hogyan juthatott be 70 migráns Magyarországra

A hatvan-hetvenfős csoport a közúti határátkelő oldalán próbálkozott, amit veszély esetén vaskapuval zárnak el, de most fegyveres biztonsági őrök védték. Pintér Sándor szerint a rendszer jól vizsgázott, de utasította a BV-t, hogy ellenőrizzék le a szerb-magyar határszakaszt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A plasztikai sebészet is óriásit profitált a koronavírusból

A plasztikai sebészet is óriásit profitált a koronavírusból

100 éven át tart a most induló magkutatás, melyhez -196 Celsius-fokra is szükség lesz

100 éven át tart a most induló magkutatás, melyhez -196 Celsius-fokra is szükség lesz

A Nemzeti Sport főszerkesztője a családjával mosolygó Orbán Viktort állította be borítóképnek a Facebookon

A Nemzeti Sport főszerkesztője a családjával mosolygó Orbán Viktort állította be borítóképnek a Facebookon