szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kérdésben nem a főváros, hanem a kerületek dönthetnek majd.

A kormány a szállodák és a -tulajdonosok, a főváros vezetése pedig a budapestiek érdekeiből indult ki, mások az elveik, az értékeik és a szándékaik is, mégis egyetértés volt köztük a rövidtávú lakáskiadás szabályozása, vagyis az Airbnb-törvény kapcsán – írta a főpolgármester a közösségi oldalán a Kormányinfón elhangzott bejelentésre reagálva. Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy teljes szabadságot terveznek adni az önkormányzatoknak a kérdésben, amelyek így szabadon dönthetnek majd akár az airbnb-zés teljes tiltásáról is.

Karácsony megjegyezte azt is, hogy ebben az esetben „az a fura és tanulságos dolog történt, hogy a szabályozás megalkotásának folyamatában a fővárossal is egyeztettek az állam képviselői”.

A főpolgármester úgy látja, hogy az októberben megválasztott új városvezetés súlyos lakhatási válságot örökölt: „Budapest világrekorder volt az ingatlanárak növekedésében, elszabadultak az albérletárak is, már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben, súlyos problémája Budapestnek is a lakhatási szegénység”, ehhez pedig a lakások turisztikai célú hasznosítása is hozzájárult.

A lakások szállodaként való hasznosításának az újraszabályozását tehát elvben támogatjuk – jelentette ki, hozzátéve, hogy álláspontjuk szerint olyan átfogó szabályozásra van szükség, ami

  • Amszterdam, Berlin vagy London mintájára korlátozott időre teszi csak lehetővé egész lakások szállodaként való üzemeltetését;
  • megszünteti a lakások turisztikai célú hasznosításának a kedvező adózását, viszont jelentős adókedvezményekkel támogatja a lakások hosszútávú, biztonságos bérbeadását;
  • több jogot és beleszólást biztosít azoknak a helyi közösségeknek és önkormányzatoknak, amelyek a lakások szállodaként való hasznosításának a következményeit viselik;
  • a jogszerűség biztosítása és a piac „fehérítése” érdekében lehetővé teszi az önkormányzatok hozzáférését a turisztikai céllal hasznosított lakások adataihoz.

Karácsony hozzátette, jó iránynak tartja, hogy a kormány az önkormányzatoknak, Budapesten a kerületeknek ad lehetőséget az Airbnb szabályozására, és jelezte: a Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel ebben a munkában.

Borítékolható az Airbnb korlátozása, de forrnak az indulatok

A Magyar Turisztikai Ügynökség tesz javaslatot több szakmai szervezet kérésére az ügyben. Szerdán már a kormányülésen is téma lesz, hogy korlátozzák-e főszezonban, évi 120 napban a rövid távú lakáskiadást Budapesten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Busszal ütközött egy autó Kisfaludnál, ketten meghaltak

Busszal ütközött egy autó Kisfaludnál, ketten meghaltak

Egy kis ország, amely olajban úszik, de még nem tudja, mit kezdjen vele

Egy kis ország, amely olajban úszik, de még nem tudja, mit kezdjen vele

200 ezer autótól kellene nagyon gyorsan megszabadulnia a Hertznek

200 ezer autótól kellene nagyon gyorsan megszabadulnia a Hertznek