szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP-s Demeter Márta szerint társadalmi igény, hogy tisztán lássunk.

Demeter Márta, az LMP parlamenti képviselője arra kéri a külügyi bizottság fideszes elnökét, Németh Zsoltot, hogy oldja fel a titkosítást a volt limai nagykövet, Kaleta Gábor ügyében, akit azért ítéltek el, mert a számítógépén több mint 19 ezer gyerekekről készült pornográf felvételt találtak.

Demeter erről a közösségi oldalán számolt be. Azt írta a Némethenek címzett levélben, hogy „a társadalom jogos igénye, hogy tisztán lásson ebben az ügyben”. Ezért kérte a bizottsági elnöktől, hogy törölje a bizottság február 17-i ülésén keletkezett jegyzőkönyv minősítését, és hozza nyilvánosságra.

Az Index emiatt felhívta Némethet, aki, miután felvette a telefonját, közölte, hogy tárgyal, és délután sem lesz ideje válaszolni a kérdésekre, mert egész nap tárgyalni fog.

A titkosítást Menczer Tamás államtitkár, az Információs Hivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság által elmondottakról kellene feloldani, ők osztottak meg néhány részletet az ügyről a bizottság előtt februárban. (Az elhangzottakat tíz évre titkosították.)

Az Index felidézte: az akkori bizottsági ülésen a tagok választ kaptak arra, hogyan került haza a nagykövet, azt viszont például nem tudták meg, hogy mely külföldi szerv értesítése alapján indult az eljárás. De az sem derült ki, hogy hivatali vagy privát adathordozón tárolta-e Kaleta a felvételeket. Ahogyan az sem, hogy hogy Kaletával szemben a hazatérése után alkalmaztak-e bármilyen kényszerintézkedést.

Tüntettek a Kaleta-ítélet ellen: A gyerek szexuális használata lélekgyilkosság

Összehasonlítható-e egy pedofil képeket gyűjtögető cselekménye egy közlekedési szabálysértőével? Pénzbüntetésnél lehet-e azt mondani, hogy X összeget ér egy elkövetés? És miért annyit? Hogy lehet a málna ilyen drága, ha a répa csak ennyi? Sokan piaci szemlélettel ítélkeznek az ítéletekről, de a büntetőjog összetettebb dolog. Ezt világítja meg ebben az írásban Fleck Zoltán jogszociológus, az ELTE tanára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötödével is csökkenhet a nemzetközi kereskedelem a koronavírus-járvány miatt

Ötödével is csökkenhet a nemzetközi kereskedelem a koronavírus-járvány miatt

Meghalt Marschall Péter tévés producer

Meghalt Marschall Péter tévés producer

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – hatodik nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – hatodik nap