szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gyermekvédelmi törvény szigorításáért tüntettek a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületénél. A demonstrálók szerint Kaleta Gábor esete üzenetértékű, az Anyák a Gyermekekért civil szervezet tagja szerint a gyermekvédelmi rendszer hibákkal telített.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete előtt a Markó utcában demonstráltak mintegy 100-150-en a gyermekek fokozott védelméért csütörtökön késő délután. A tüntetésen elhangzott: Kaleta Gábor volt perui nagykövet esete rávilágított arra, hogy Magyarországon eddig túl enyhén szankcionálták a gyermekek elleni szexuális vétségeket.

©

Popovits Dávid, az esemény főszervezője a demonstráción elmondta: köszönik a hatalomnak a szigorítás irányába tett lépéseit, egyúttal további segítséget várnak a társadalom leginkább kiszolgáltatott rétegének, a gyermekeknek.

©

Horváth Krisztina, az Anyák a Gyermekekért civil szervezet tagja szerint

a rendszer hibákkal telített, családon belüli szexuális abúzus esetén pusztán a helyzetet hivatott kezelni, nem pedig a problémát megoldani.

©

Szabó Patrícia egy pszichológus üzenetét tolmácsolta a demonstrálóknak: szerinte a mostani botránynak üzenetértéke van, elsősorban a gyermekek számára, akiket egyedül hagy tragédiájukkal. Úgy fogalmazott:

a gyerek szexuális használata nem más, mint lélekgyilkosság.

©

Kaleta Gábor volt perui nagykövet számítógépén még tavaly találtak 19 ezer gyermekpornográfiát tartalmazó képet, a bíróság nemrég első fokon egy év börtönbüntetésre ítélte két évre felfüggesztve, valamint 540 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta.

Az ügyész nem fellebbezett a döntés ellen (a hvg.hu-nak ezt azzal indokolták, hogy indítványuk megfelelt a bíróságok büntetési gyakorlatának, Kaleta beismerte bűnösségét és igazolta, hogy önkéntesen orvosi kezelés alatt áll), Kaleta Gábor védője viszont igen. A fellebbezés tét nélküli: a Törvényszék szóvivője azt mondta, miután az ügyészség a bíróság ítéletét tudomásul vette, – másodfokon – nem lehet súlyosabb büntetést kiszabni.

Ha semmi sem változik, Kaleta négy év múlva tiszta erkölcsi bizonyítványt kap

Mind nagyobb a felháborodás a volt nagykövet felfüggesztett börtön- és 540 ezer forintos pénzbüntetése miatt, már a Fidesz is ráfordult az ügyre, a bíróságot szapulva. Felvetődik a kérdés, miben segíthet neki a fellebbezés? És mi van, ha például az USA kikérné Kaletát?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fleck Zoltán hvg360

Mihez képest mennyi a pedofil Kaleta Gábor büntetése? – Jogtudományi háttér

Összehasonlítható-e egy pedofil képeket gyűjtögető cselekménye egy közlekedési szabálysértőével? Pénzbüntetésnél lehet-e azt mondani, hogy X összeget ér egy elkövetés? És miért annyit? Hogy lehet a málna ilyen drága, ha a répa csak ennyi? Sokan piaci szemlélettel ítélkeznek az ítéletekről, de a büntetőjog összetettebb dolog. Ezt világítja meg ebben az írásban Fleck Zoltán jogszociológus, az ELTE tanára.

Fosztogattak, autókból lőttek rendőrökre Chicagóban

Fosztogattak, autókból lőttek rendőrökre Chicagóban

Hatmilliárd dollárt nem fizettek ki a divatmárkák az ázsiai dolgozóknak

Hatmilliárd dollárt nem fizettek ki a divatmárkák az ázsiai dolgozóknak

Éjjel tört az idős asszonyra a fiatal rabló Jánoshalmán

Éjjel tört az idős asszonyra a fiatal rabló Jánoshalmán