szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tízmilliós lélegeztetőgépek miatt nyomoznak Szlovéniában, mert az ottani ügyészség szerint feleannyiért is beszerezhetők lettek volna. Magyarország közel 19 milliós darabáron vásárolt be az eszközökből. A legfőbb ügyész szerint a rendőrség feladata eldönteni, ez felveti-e a bűncselekmény gyanúját.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Szándékában áll-e az ügyészségnek kivizsgálni a magyar kormány lélegeztetőgép-beszerzésének ügyét?

– ezzel a parlamenti írásbeli kérdéssel fordult Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője Polt Péter legfőbb ügyészhez. Felidézte benne: a szlovén ügyészség sajtóhírek alapján arra gyanakszik, hogy náluk túlárazás és irányított közbeszerzés történhetett. A hatóság szerint a 10 millió forintnyi összeg, amit a lélegeztetőgépek darabjáért fizettek, képtelenül magas ár, fele annyiért is be lehetett volna szerezni az eszközöket.

Ehhez képest – írja Vadai – Magyarország 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt mintegy 300 milliárdért – az átlagár ebben az esetben 18,75 millió forint. Ráadásul szakértők szerint tömeges fertőzés esetén is legfeljebb 8500 készülékre lehet szükség.

Polt hétfőn válaszolt, de a konkrét kérdésre nem felelt. Helyette ezt közölte:

Képviselő Úrnő írásbeli választ igénylő kérdését feljelentésként értékelem, és azt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbítottam.

A legfőbb ügyész szerint a rendőrök feladata eldönteni, hogy a túlárazott lélegeztetőgépekből való bevásárlás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt van-e helye a nyomozás elrendelésének.

Vadai utoljára egy hónapja tett fel olyan kérdés Poltnak, amit a legfőbb ügyész feljelentésként értékelt. Akkor a képviselő azt szerette volna tudni, meddig tűri az ügyészség a rasszista írásokat a Vadhajtasok.hu-n.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Az ügyészség szerint nem fizetett Kaleta a pedofil képekért

Polt Péter legfőbb ügyész szerint nem ismernek arra konkrét adatot, hogy Kaleta fizetett volna a felvételekért, amiket a számítógépén találtak. Az is kiderült, a magyar hatóságoknak a külföldi bűnüldöző szervekkel az alapadatok átadásán túl nem volt együttműködésük.

18 embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén

18 embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén

A világhírű magyar tudós, akiből nem tudott kémet csinálni a kommunista belügy

A világhírű magyar tudós, akiből nem tudott kémet csinálni a kommunista belügy

Alaposan átrendezte a lakáspiacot a falusi csok

Alaposan átrendezte a lakáspiacot a falusi csok