szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A momentumos polgármestert két hétre felfüggesztette a képviselő-testület. Ha a kényszerszünet lejár, Balogh Csaba lép majd.

A múlt héten szavazta meg a gödi képviselő-testület, hogy két hétre felfüggesztik a város momentumos polgármesterét, Balogh Csabát. A polgármester pártja, a Momentum a döntés után jelezte, hogy a fideszes, LMP-s, DK-s és jobbikos képviselők szavazataival elfogadott döntés miatt Balogh Csaba bírósághoz fordul, mert úgy véli, hogy a lépés nem segíti, sőt, nehezíti Göd mindennapi működésének biztosítását.

Balogh a hvg.hu-nak azt mondta pénteken, hogy hétfőn juttatja el beadványát a bíróságnak, amire annak nyolc napon belül kell válaszolnia.

A polgármesteri hatáskörömet teljes mértékben felfüggesztették, annyi jogosultságom lesz, mint bármelyik civilnek. A fizetésemet megkapom, de szeretném kivenni a szabadságomat, hogy később legalább azt ne kelljen kifizettetni, nem akarok ezzel visszaélni

– magyarázta akkor.

Balogh most az Átlátszónak azt mondta, hogy bíróság elé kerülhet azoknak a határozatoknak az ügye is, amelyeket a Fidesszel együtt szavazott meg a DK, az LMP és a Jobbik a korábbi ülésen. Balogh elmondása szerint a jegyző az ülés előtt egyeztetett az illetékes kormányhivatallal, annak alapján adott ki állásfoglalást, amely szerint több előterjesztés és határozat jogsértő.

Ha a kormányhivatal vizsgálata megállapítja, hogy törvénysértés történt, akkor utasítja a jogsértés korrekciójára az önkormányzatot. Ha erre nem hajlandó a testület, akkor kerül bíróság elé az ügy. A bírósági döntésnek azonban már nincs határideje. „Egyébként, ha a most elfogadott SZMSZ-ről kimondják, hogy törvénysértő, üléseket se tarthat majd a gödi önkormányzat. Akkor az országgyűlés dönthet arról, hogy feloszlassa a gödi testületet és új választást írjanak ki” – közölte Balogh.

A polgármester azonban azt is hozzátette:

a felfüggesztése után ő maga fogja kezdeményezni a testület feloszlatását.

“A feloszlatáshoz testületi többség kell, de félek tőle, hogy ez nem lesz meg. A mi kommunikációs stratégiánk arra épül, hogy szeretnénk, ha lemondanának azok a képviselők, akik nem méltók erre a pozícióra, a többiek pedig bíznának az új választásban” – mondta Balogh, aki egy esetleges siker esetén elindulna az új választáson is.

Arra a kérdésre, hogy a kettészakadt ellenzék egy új választáson nem azt jelentené-e, hogy simán visszakerül a Fideszhez Göd, Balogh egyértelmű nemmel válaszolt: “Én ismeretlenként elindulva nyolc százalékot vertem a fideszes Markó Józsefet, egy új választáson nem hiszem, hogy ezt az arányt el tudnák venni. A többiek úgy leszerepeltek a lakosságnál, hogy labdába sincs esélyük rúgni, és ezt ők is tudják.”

Arra, hogy a polgármesterrel szakított ellenzéki politikusok azt állítják, a Fidesz kifejezetten Balogh Csaba személye miatt büntette őket azzal, hogy az egészségügyi vészhelyzet idején különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Gödön épült Samsung-gyárat, a polgármester azt mondta, kifejezetten nyitottak voltak felé a kormány részéről, és jól tudtak együtt dolgozni egészen addig, ameddig a képviselők nyílt levélben kezdtek rá panaszkodni, panaszaikat az összes pártnak elküldve.

“Előtte nem volt jele annak, hogy baj van a személyemmel, utána viszont a kormánynak meglett arra a lehetősége, hogy erre hivatkozva elvették a Samsungot” – vázolta fel saját verzióját Balogh.

Gödön azóta forrnak az indulatok a képviselő-testületben, amióta a kormány áprilisban kiemelt gazdasági övezetté nyilvánította a Samsung-gyár környékét, elvéve a város területének 20 százalékát és bevételeinek jelentős részét. Ezt követően, június végén a DK, az LMP és a Jobbik képviselői frakciót alakítottak Göd Fejlődéséért néven. A Momentum szerint a frakció együtt hozott meg olyan döntéseket, amelyek a Samsung pozícióját tovább erősítették a településen. További részletek itt:

Felfüggesztette Göd momentumos polgármesterét az ellenzéki képviselő-testület

Megszavazták az erről szóló indítványt, amelyet közösen adott be a Fidesz, a DK, az LMP és a Jobbik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

A vakcinahírek a járvány előtti szintre emelték a Wizz Air részvények árfolyamát

A vakcinahírek a járvány előtti szintre emelték a Wizz Air részvények árfolyamát

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban