szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszavazták az erről szóló indítványt, amelyet közösen adott be a Fidesz, a DK, az LMP és a Jobbik.

Két hétre felfüggesztették Göd momentumos polgármesterét, Balogh Csabát – közölte a pártja. Mint írták, a testületi ülésen ismét napirendre vették, majd meg is szavazták a „Samsung-koalíció”, azaz a fideszes, a DK-s, az LMP-s és a jobbikos képviselők ezt kezdeményező beadványát.

A Momentum közleménye szerint a „vita alatt a beadványt benyújtó képviselők, ahogy a két héttel ezelőtti testületi ülésen, úgy most sem tudtak konkrét indokokkal szolgálni, arra vonatkozóan, hogy miért is szolgálja Göd érdekeit a polgármester átmeneti felfüggesztése”. Jelezték azt is, hogy

a döntés ellen Balogh Csaba bírósághoz fordul, mert úgy véli, hogy ez a lépés nem segítené, sőt, nehezítené Göd mindennapi működésének biztosítását.

„Az indok annyi volt, hogy polgármesteri hatáskörben cselekedtem a vészhelyzet alatt, ezért a biztonság kedvéért felfüggesztenek, mert gyanús dolgok vannak. De ez valójában egyértelműen arról szól, hogy az LMP-s Fülöp Zoltánnak legyen meg az aláírási jogosultsága, és ő vezethesse a testületi ülést” – mondta a hvg.hu-nak a polgármester. Arról is beszélt, hogy az ülésen 25-30 civil volt jelen, akiknek csak ő adott szót. „Elmondták, hogy nem véletlenül szavaztak az összefogásra, és nem erre szavaztak, ami most történik, és azt látják, még az eddiginél is jobban kizárják őket a város működéséből.”

Balogh hozzátette, hogy hétfőn juttatja el beadványát a bíróságnak, amire annak nyolc napon belül kell válaszolnia.

A polgármesteri hatáskörömet teljes mértékben felfüggesztették, annyi jogosultságom lesz, mint bármelyik civilnek. A fizetésemet megkapom, de szeretném kivenni a szabadságomat, hogy később legalább azt ne kelljen kifizettetni, nem akarok ezzel visszaélni”

– magyarázta.

Elmondása szerint az ellene összefogó korábbi frakciótársai fel sem fogták, hogy ki lettek játszva, és ő nem is miattuk aggódik, hanem a különleges gazdasági övezet miatt, amit épp az után jelentett be a magyar kormány, hogy ők levélben panaszkodtak a polgármesterre.

Jó ideje forrnak az indulatok

A párt a közleményében emlékeztetett: a városban az amúgy sem túl békés helyzetét csak fokozta, hogy a kormány áprilisban kiemelt gazdasági övezetté nyilvánította a Samsung-gyár környékét, elvéve a város területének 20 százalékát és bevételeinek jelentős részét, "csak a gyár szennyezését megtartva a helyi lakosoknak". Ezt követően, június végén a DK, az LMP és a Jobbik képviselői frakciót alakítottak Göd Fejlődéséért néven, és a Fidesszel együtt hoztak meg olyan döntéseket, amelyek a Samsung pozícióját tovább erősítették – véli a Momentum. Például elfogadtak egy olyan beadványt, amelyben megtiltották a képviselőknek, hogy a Samsunggal kapcsolatban bármilyen nyilvános nyilatkozatot tegyenek, és kijelölték Fülöp Zoltán alpolgármestert, hogy kizárólag ő tárgyalhasson a jövőben a koreai multival.

Balogh azon az ülésen le akarta váltani két alpolgármesterét, az LMP-s Fülöpöt, valamint a DK-s Lőrincz Lászlót, sikertelenül. Az akkori ülés után a polgármester a közösségi oldalán jelentette be, hogy saját hatáskörben visszavonta a két alpolgármester megbízatását.

Két héttel később az alkalmi koalíció megszavazta, hogy induljon fegyelmi eljárás Balogh ellen, valamint a tisztségét harminc napra függesszék fel. A döntést akkor a polgármester megvétózta arra hivatkozva, hogy sértené a város érdekeit, így a határozatot 15 nap múlva újratárgyalták. Ennek eredményeként született most meg a két hétre szóló felfüggesztő határozat.

A Momentum a közleményében megjegyezte, hogy Balogh a momentumos és párbeszédes képviselőkkel indítványozott egy együttműködési keretrendszert annak érdekében, hogy minél hamarabb Göd fejlesztésén legyen a hangsúly, s az erről szóló tárgyalásokra továbbra is nyitottak.

Helyi szinten akadozhat az ellenzéki összefogás, de az országosban mindenki hisz

Bár Gödön esett szét a leglátványosabban az ellenzéki koalíció, vidéken és Budapesten is egészen változatos módon tudnak egymással összeveszni a pártok. A hvg.hu-nak többen egyéni konfliktusokról beszéltek, és állították, ebből nem szabad országos következtetéseket levonni. De mennyire rontja ez az ellenzéki brandet 2022-ig?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kerékpárszállító kocsikat állított be a MÁV a balatoni vonalra

Kerékpárszállító kocsikat állított be a MÁV a balatoni vonalra

Felöklelte és kis híján megölte gazdáját egy bika Hercegszántónál

Felöklelte és kis híján megölte gazdáját egy bika Hercegszántónál

Máig megoldatlan rejtély az LGT Amerikába szökött gitárosának halála

Máig megoldatlan rejtély az LGT Amerikába szökött gitárosának halála