szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Frakciót alakított két alpolgármester és két képviselő, amely aztán a fideszesekkel együtt szavazva megnyirbálta a momentumos polgármester jogköreit a 444.hu beszámolója szerint.

A lap úgy fogalmazott, hogy már a napirend elfogadásánál is káromkodásig menő vita alakult ki a gödi önkormányzat hétfői ülésén, ahol az ellenzéki összefogásból kiváló képviselők a Fidesszel együtt szavazták le a polgármestert több ügyben.

Gödön az őszi önkormányzati választásokon az ellenzék a 12 fős testületben nyolc helyett szerzett meg, ám hétfőn két alpolgármester, az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László, valamint egy másik DK-s és egy jobbikos képviselő bejelentette, hogy frakciót alakít Göd Fejlődéséért néven. Így az addigi kényelmes ellenzéki többség elolvadt, a momentumos polgármesterék, Balogh Csabáék négyen maradtak.

A 444.hu cikke szerint az új frakció tagjai ezután a fideszes képviselők támogatásával szinte mindenben leszavazták a városvezetőt.

Balogh az ülésen le akarta váltani a két alpolgármestert arra hivatkozva, hogy „a feladataikat nem tudják megfelelően ellátni”. Fülöp szerinte hanyagul végezte el a korábbi, fideszes vezetés által kötött szerződések átvilágítását, és nem haladt a Samsung-gyár köré kiépítendő mérőállomások beszerzésével sem. Lőrinczről pedig többek között azt írta a polgármester, hogy „a valódi teljesítés ellenőrzése nélkül fogadott el és írt alá teljesítésigazolást, a nem szerződésszerű teljesítés orvoslását pedig felkérésre sem hajtotta végre”. Balogh a lap szerint fegyelmi eljárást is indított volna a helyettesei ellen, az új többség azonban napirendere sem vette ezeket a pontokat.

Megszavazták ugyanakkor, hogy a polgármester ne tárgyalhasson a Samsunggal – erre a feladatra éppen Fülöpöt jelölték ki helyette –, felmondták az együttműködést a város közbeszerzési tanácsadójával, és 16 millióról 200 ezer forintra csökkentették azt az összeghatárt, amiről Balogh saját hatáskörben dönthet.

Balogh a 444.hu-nak azt nyilatkozta: a konfliktus mögött az állhat, hogy a kormánynak és a Samsungnak nem tetszett, hogy az önkormányzat nagyobb átláthatóságot követelt a terjeszkedő gyártól. Szerződési keretének lecsökkentéséről azt mondta: ezzel azt kockáztatják, hogy működésképtelenné váljon az önkormányzat, mert így különféle operatív munkákat sem rendelhet meg, mostantól mindenről testületi döntés kell.

A lapnak Fülöp Zoltán alpolgármester arról beszélt, hogy a Fidesszel nem kötöttek életre szóló szövetséget, velük is csak „ügyek mentén” működnek együtt. Szerinte a konfliktust az okozta, hogy a polgármesternek egészen más az elképzelése a város irányításáról, és úgy érezték, Balogh nem működik együtt a koalíció minden tagjával, csak a momentumosokkal.

Fülöp leginkább azt sérelmezte a cikk szerint, hogy a polgármester a járványhelyzet alatt egy személyben hozott döntéseket, leváltotta például a helyi közszolgáltató cég éléről a DK egyik emberét, Tóth Ágnest, akit hétfőn visszahelyeztek a pozícióba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!