szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzéki szimpatizánsok elsöprő többsége az uniós tagság mellett van, míg a fideszeseknél ez az arány jóval rosszabb.

Az elmúlt tíz év Brüsszel-ellenes kormányzati retorikája ellenére a magyarok csaknem kétharmada még mindig az EU-tagság mellett szavazna – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készítettek.

A kutatás szerint a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum és az MSZP–Párbeszéd hívei közül tízből kilencen uniópártiak, de még a jobbikosok hatvan százaléka is a csatlakozásra voksolna. A Fidesz táborában ez az arány jóval alacsonyabb, 44 százalék, 38 százalékuk pedig egyenesen ellenzi a tagságot.

Az euró bevezetésénél is megvan a szakadék az ellenzéki és a kormánypárti szimpatizánsok között, a fideszeseknek csak kevesebb mint harmada támogatná a bevezetését, 57 százalékuk pedig kifejezetten ellenzi. A másik oldalon az MSZP–Párbeszéd hívei szeretnék az uniós pénz bevezetését (92 százalék), míg a legkevésbé a DK-sok (65 százalék).

Markáns az ellentét abban is, hogy szükséges-e jogállamisági feltételekhez kötni az uniós támogatásokat, illetve a hitelprogramot. A kutatás szerint a kormánypártiaknak csak valamivel több mint negyede ért ezzel egyet, az MSZP–Párbeszéd tábora, a DK-sok és a momentumosok viszont több mint 90 százalékban támogatnák az új rendszert. A jobbikosoknál ez az arány 80 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Az EP még alakítana az uniós alkun

Csütörtökön szavaz az Európai Parlament (EP) arról az ötpárti állásfoglalásról, amelynek aláírói sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az uniós vezetők meggyengítették az uniós költségvetés jogállamisági feltételrendszerét. Jelezték azt is: meggyőződésük, hogy az eljárás csak eredetileg javasolt szavazási feltételek mellett működhet hatékonyan – írja az Eurológus.

Joachim Löw szerint rossz üzenet nézőket engedni a Szuperkupa-meccsre

Joachim Löw szerint rossz üzenet nézőket engedni a Szuperkupa-meccsre

Változtak a kisvállalkozók számlakibocsátására vonatkozó szabályok

Változtak a kisvállalkozók számlakibocsátására vonatkozó szabályok

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével