szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszter a náci Németország propagandájához hasonlítja Michael Roth megjegyzését a magyarországi antiszemitizmusról.

Szijjártó Péter vasárnap jelentette be, hogy bekéreti Németország budapesti nagykövetét. Ezt azzal indokolta, hogy meglátása szerint a német külügyi államtitkár, Michael Roth antiszemita vádat fogalamzott meg Magyarországgal szemben.

Szijjártó vasárnapi, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy nappal korábbi, egyformán szűkszavú közleménye alapján csak sejteni lehetett, hogy a magyar külügynek egy pénteken megjelent interjúval van problémája. Ebben Roth amellett érvelt, hogy az uniós támogatások kiosztását a jogállamisághoz kellene kötni. Megjegyzést tett arra is, hogy a Magyarországgal szembeni, 7-es cikkely szerinti eljárás egyik oka az antiszemitizmus elharapódzása. De – tette hozzá sietve – erről nem beszélhet anélkül, hogy meg ne említené, hogy a német helyzet is lesújtó.

Néhány órával a külgazdasági és külügyminiszter után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közösségi oldalán tette egyértelművé, hogy valóban az említett cikk miatt kell megjelennie hétfőn a német nagykövetnek a külügyminisztériumban.

Roth szerint a Magyarországgal szemben indított uniós eljárás egyik fő oka az antiszemitizmus – idézi pontatlanul a német államtitkárt Gulyás. Majd így fogalmaz:

Ahelyett, hogy okkal minősítenénk vulgárisan az arcátlan kijelentést, rögzítsük rideg tényszerűséggel: az EU-ban tucatnyi országgal szemben indulhatna eljárás antiszemitizmus miatt – különösen a bevándorlásbarát tagállamok közül. Magyarország azonban azon kevés ország közé tartozik, ahol a zsidó közösség békében él.

A miniszter végül a náci Németország propagandájához hasonlítja Roth megjegyzését, a német külpolitika szégyenének nevezve azt.

Szijjártó bekérette a német nagykövetet

Michael Roth azonban nem sok okot adott a magyar külügy kirohanására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Szijjártó bekérette a német nagykövetet

A miniszter szerint antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot a német külügyi államtitkár. Michael Roth azonban nem sok okot adott a magyar külügy kirohanására.