szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs tervben a tanárok általános tesztelése a Klebelsberg Központ elnöke szerint. Akik megtagadták a szeptemberi munkakezdést a járvány miatt, fizetés nélküli szabadságra mentek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Naponta folyamatosan érkeznek az információk a koronavírussal kapcsolatban, de ezek nem feltétlen konkrét fertőzések, számos esetben csak közvetett érintettségről, illetve karantén elrendeléséről van szó – mondta Hajnal Gabriella az iskolai intézményfenntartó szerepet betöltő Klebelsberg Központ elnöke a Növekedés.hu-nak adott interjújában.

Hajnal azt is elmondta, rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal rendelhet el és az operatív törzs rendelhet el tantermen kívüli, digitális oktatást.

Jelen pillanatban négy iskolában van rendkívüli szünet. A rendkívüli szünet általában 2-3 nap, és utána a tesztek alapján már látni lehet a tényleges helyzetet.

A vezető szerint a tankerületek megfelelően felkészítették arra az iskolákat, hogy a tanév normális menetrendben induljon. "Azokban az iskolákban, ahol eddig voltam, mindent rendben találtam. Minden gyereken volt maszk a belépéskor, a folyósokon. Rend és fegyelem van ilyen tekintetben" – mondta.

Kaptak olyan jelzéseket, hogy félnek a tanárok, de azt mondta Hajnal Gabriella, hogy csak egy-egy jelezte, hogy nem megy be dolgozni.

Ők fizetés nélküli szabadságra mennek.

A tanárok általános tesztelése még nem szerepel a jelenlegi terveik között. Hajnal arra hivatkozott, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint indokolatlan a szúrópróbaszerű tesztelés.

Arról is beszélt a Klebelsberg Központ elnöke, ha egy tanárnál felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor az orvosok, járványügyi szakemberek döntenek a protokollról. Amikor szükséges a teszt elvégzése, az a pedagógus számára ingyenes.

A testnevelésórákról Hajnal azt mondta, hogy amíg lehet, a szabadban lesznek az órák, és olyan feladatokat végeznek a gyerekek, amelyek nem igényelnek testi kontaktust.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG hvg360

Megbukna a kormány, ha leosztályoznánk, amit az iskola-járvány témakörről tud

Nehéz értelmet találni abban, amit a kormányzat arról mond, mennyire vált be járvány első hullámában a digitális oktatás az általános és középiskolákban. Ez azért is aggasztó, mert a most ideért második hullámban ezt jó lenne tudni. Egyelőre azonban még nincs távoktatás, sok iskolát elért a vírus, de az intézményeket az ezzel járó gondok kezelésében az állam magukra hagyta.

Ballai Vince - Ká Zoltán Itthon

Egy hónapot tippeltem az iskolának - a diákok szerint hamar leáll a tanítás

Van, aki szerint járványügyi gócpontok lesznek az iskolák, de a diákok helyett inkább a szülők aggódnak. A gyerekek örülnek annak, hogy elsősként végre iskolába járhatnak, vagy hogy ismét találkozhatnak társaikkal és tanáraikkal a hosszú tavaszi karanténidőszak után. Az iskolai tanulást azonban lehet, hogy nem sokáig élvezhetik, van olyan diák, aki szerint legfeljebb egy hónap rendes tanítást tesz lehetővé a romló járványhelyzet. Videó a tanévkezdetről.

Stork Natasa: Sokáig fel sem merült bennem, hogy valaha élvezném majd azt, hogy néznek

Stork Natasa: Sokáig fel sem merült bennem, hogy valaha élvezném majd azt, hogy néznek

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Bridgerton: nincs megállás, jön a harmadik és a negyedik évad is

Bridgerton: nincs megállás, jön a harmadik és a negyedik évad is