szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A minisztérium több pontos követeléslistával állt elő, mit tegyen a tárca a szerintük katasztrófával fenyegető második hullám előtt. Az Emmi szerint minden, aminek kellett, teljesült.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Időben meghozzuk és meghoztuk a megfelelő intézkedéseket

- reagálta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Orvosi Kamara (MOK) levelére. A MOK szerint a koronavírus második hulláma katasztrófával fenyeget, ezért felszólították a tárcát, hogy

  • mindenkit biztassanak maszkviselésre,
  • függesszék fel a tömegrendezvényeket,
  • teszteljenek többet,
  • legyen aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban,
  • lépjenek fel határozottan a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen,
  • készítsék fel az egészségügyi ellátórendszert a járvány eredményes kezelése érdekében.

Az Emmi szerint a kamara nyitott kapukat dönget: a kormány, az operatív törzs és a minisztérium is folyamatosan figyeli a járvány alakulását, rendszeresen hangsúlyozzák a maszkviselés fontosságát, aminek betartását szigorúan ellenőrzik, a kormány szabályozta a tömegrendezvények lebonyolítását, és ha kell, további intézkedéseket hoznak.

Mindenkit ingyen tesztelnek, akinél ez szakmailag indokolt (ez jellemzően a tünetet produkálókra vonatkozik).

A jelenleg leghatásosabb védekezés a járvány terjedése ellen a megelőzés és a betegek, valamint a kontaktok karanténba vonulása.

A tárca idézi a német tapasztalatokat, amely szerint

a szoros kontaktaktok 14 napos karanténban tartásával 100 fertőzésből csak 2 (a 14 napnál hosszabb lappangási idejű) jut ki a közösségbe, s ha a karantén idő csak 10 nap, akkor ez a szám a duplája, a szoros kontaktok 1-2 napon belüli tesztelése pedig nem alkalmas a járvány terjedésének megakadályozására.

A tárca szerint a magyar karanténszabályozás európai szinten is a legjobb. Azt mindig is hangsúlyozták, hogy a járványt komolyan kell venni, a vírustagadóktól és járványszkeptikusoktól pedig közleményben határolódtak el.

Kásler még a MOK közleménye előtt utasította a kórházakat, hogy 10 helyett az ágyak 20 százalékát készítsék fel a koronavírusos betegek ellátására.

Az ágyak műszaki-technikai felkészítése folyamatos, szeptember végéig összesen több mint 14.000 eszköz kerül kiszállításra az ÁEEK raktáraiból a kórházakba, amelyek a betegellátást segítik a COVID-19 és a nem COVID-19 betegek esetében egyaránt.

A közleményben leírták azt is, hálásak az egészségügyi dolgozók fegyelmezett, példamutató magatartásáért, és kérik, hogy a dolgozók ne vegyenek részt tömegrendezvényeken - például orvosszakmai konferenciákon vagy kamarai eseményeken, mert az járványügyi szempontból kockázatos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket