szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A SOTE rektora szerint egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni a koronavírust, de ő például kötelezővé tenné a maszkhasználatot.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint

nagyjából húszszorosa az igazolt fertőzéseknek a valódi szám, ezek alapján körülbelül százezer beteg lehet Magyarországon.

Merkely erről az ATV Heti napló című műsorában beszélt.

Merkely szerint egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni a vírust, de ő például kötelezővé tenné a maszk használatát. Ugyanis "minél többen használják, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát. A múlt héten ez a szám a kettőt is meghaladta, ami azt jelenti, hogy legalább ennyi embernek adta tovább a vírust egy fertőzött".

A rektor beszélt arról is, hogy önmagában a határok bezárásával nem állítható meg, Merkely viszont "már korábban becsukta volna a kaput. A magyarok ezt azonban láthatóan nem akarták". Merkely szerint Horvátországtól tartottak, ez a félelem pedig be is igazolódott.

A rektor közölte: lehet, hogy több haláleset lesz a második hullámban, mint amennyi az elsőban volt, ezt ugyanakkor még korai megmondani. Szerinte 3-4 hét alatt robbanhatnak be a számok, de lassíthatjuk a folyamatot, ha figyelünk az idősekre. A mostani hullámban a rektor szerint inkább a 20-30 évesek fertőződnek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több méter mély munkagödörbe esett egy autó – fotók

Több méter mély munkagödörbe esett egy autó – fotók

Valaki kipakolta Mohács expolgármesterének irodáját, feljelentést tettek

Valaki kipakolta Mohács expolgármesterének irodáját, feljelentést tettek

Maszkos nyakláncletépők próbálkoztak a Victor Hugo utcában – fotó

Maszkos nyakláncletépők próbálkoztak a Victor Hugo utcában – fotó