szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A résztvevők szerint politikai leszámolás zajlik az MSZP-n belül, egy petíciót is átadtak.

Nagyjából ötvenen demonstráltak az MSZP Villányi úti székháza előtt, amiért a párt feloszlatta Pest megyei szervezetét. Az MTI beszámolója szerint többen Anonymus-maszkot viseltek, táblákat tartottak, amelyeken demokratikus elnökválasztást követeltek, illetve politikai leszámolásnak nevezték a szervezet feloszlatását. Trenka István, az MSZP korábbi Pest megyei elnöke közölte, hogy törvénytelennek, elfogadhatatlannak, aljasnak és tisztességtelennek tartják a döntést, és petícióban követelték, hogy a pártvezetés vonja vissza a döntést.

A petíciót szerint sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a feloszlatott szervezeteket nem hallgatták meg a döntés előtt.

Trenka kollektív büntetésnek nevezte, hogy a több mint 1600 tagot számláló, 85 Pest megyei MSZP-szervezetet megszüntettek, holott elmondása szerint csak egy részük nem dokumentálta az alapszabályszerű működést. A szervezeteknek ráadásul kevesebb mint 48 órájuk volt beküldeni egy évre visszamenőleg több ezer dokumentumot.

A korábbi elnök megpróbálta bevinni a Villányi úti pártközpontba a petíciót, de a biztonsági őr a járványhelyzetre hivatkozva nem engedte be az oktatási intézményként is működő épületbe, Trenka István végül az őrnek adta oda a dokumentumot.

A petíciót végül Kovács Barnabás, a pártvezetés által el nem ismert tisztújító küldöttgyűlésén megválasztott Pest megyei MSZP-elnök adta át Tóth Bertalan pártelnök titkárságának. Azt mondta, minden eszközt bevetnek, hogy az igazukat bizonyítsák. Kovács szerint a megyei szervezet feloszlatásának nem volt jogi alapja, hiszen nem minden szervezetnél voltak problémák, Tóth Bertalan szerint is csak a szervezetek nyolcvan százalékánál voltak hiányosságok.

Kovács emlékeztetett, hogy a Pest megyei küldöttgyűlés korábban egyhangúlag döntött arról, hogy Mesterházy Attila pártelnökké választását támogatja a kongresszuson, szerinte ez is oka lehetett annak, hogy a szervezet feloszlatták.

Molnár Zsolt korábban az ATV-nek a gazdálkodás, a pénzügy, a tagnyilvántartás, és a helyi tisztújítás menetében történt szabálytalanságokkal indokolta a Pest megyei szervezet felfüggesztését. A pártigazgató hangsúlyozta, hogy senkinek nem szűnt meg a párttagsága, fél éven belül mindenki csatlakozhat valamelyik szervezethez. Sajtóhírek szerint a Pest megyei szervezet újjászervezéssel Hiller Istvánt, az Országgyűlés szocialista alelnökét bízta meg az elnökség.

Az MSZP szombaton, a koronavírus-járvány miatt online tartja soron következő tisztújító kongresszusát, amelyen Pest megyének 29 küldöttje lett volna. A párttagok zárt listán szavazhatnak az MSZP vezetőire; az egyetlen szabályos listát a jelenlegi pártelnök Tóth Bertalan, valamint Kunhalmi Ágnes választmányi elnök nyújtotta be, így ők lehetnek a szocialista párt első társelnökei. Noha Mesterházy Attila is indult a társelnöki posztért, nem adott le listát, így rá szombaton nem lehet szavazni. Mesterházy hétfőn azt mondta, nem is választás, hanem szavazás lesz.

A szocialista székház előtti tüntetésről a korábbi gyakorlatához képest gyorsan beszámolt az MTI, és kiemelten kezeli a kormányoldali média is.

Képünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Grillezésre kihegyezett új Nissan Navara készült Magyarországon

Grillezésre kihegyezett új Nissan Navara készült Magyarországon

Vádat emeltek a Trumpnak mérget küldő kanadai nő ellen

Vádat emeltek a Trumpnak mérget küldő kanadai nő ellen

Vége a hibátlan napos időnek, viharok miatt adtak ki figyelmeztetést

Vége a hibátlan napos időnek, viharok miatt adtak ki figyelmeztetést