szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyeztetések kezdődnek az alapkutatások támogatási rendszerének finomhangolásáról – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A közlemény szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére még szeptemberben egyeztetések kezdődnek az innovációs tárca, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetősége között az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokhoz (OTKA) köthető pályázatok bírálati folyamatáról.

„A párbeszéd célja az idén kísérleti jelleggel bevezetett tudományos értékelési rendszer finomhangolása annak érdekében, hogy az a jövőben még hatékonyabban tudja segíteni a bírálók munkáját, és használatát széleskörű szakmai konszenzus övezze. Az MTA, mint a hazai tudományos közösség legfelsőbb testülete így az eddiginél jelentősebb szerephez juthat az OTKA pályázatok megújuló rendszerében” – írták.

Emlékezetes: augusztusban lemondott az OTKA egyik kollégiumának elnöke, miután kiderült, hogy az ITM átírta a szakmai zsűri javaslatát a támogatandó kutatói pályázatokról. Ilyen még soha nem fordult elő. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke erre tulajdonképpen annyit reagált, hogy aki a pénzt adja, az dönt. Freund Tamás, az MTA új elnöke is megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, a legkirívóbbnak azt nevezte, hogy miniszteri döntéssel egy, a testület által utolsónak rangsorolt pályázat is támogatást kapott.

Kádár alatt sem volt olyan, amit most meg mer csinálni a kormány a tudósokkal

Több évtizedes tudománypolitikai szokásjogot rúgott fel Palkovics László azzal, hogy politikai döntéssel avatkozott be egy tudományos pályázatba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az MTK ultrák Mészárosnak üzentek Felcsúton, a hangosbemondó szólt rájuk

Az MTK ultrák Mészárosnak üzentek Felcsúton, a hangosbemondó szólt rájuk

Ismét üzentek az SZFE-hallgatók Szarka Gábornak

Ismét üzentek az SZFE-hallgatók Szarka Gábornak

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában