szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez beérkezett visszajelzések szerint sok iskolában a megfelelő fertőtlenítést sem megoldott.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Kásler Miklós a múlt héten erősítette meg, hogy azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták el a koronavírust, teljes táppénzre jogosultak. A gyakorlatban viszont a tankerületek és az intézményvezetők jóindulatán múlik, hogy ezt valóban megkapják-e – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.

Totyik Tamás szerint egységes szabályozás híján egyes iskolákban valóban munkahelyi megbetegedésként kezelik a fertőzést, így az érintett pedagógusok megkapják az alapfizetésük 100 százalékát, máshol viszont nem ezt a besorolást alkalmazzák, és az érintettek csak a jogszabályban rögzített, a fizetésük 60 százalékát jelentő táppénzre jogosultak.

Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ arról tájékoztatta a szakszervezetet, hogy folyamatban van a jogi háttér kidolgozása, addig is az intézményvezetőknek kellene nyilatkozniuk arról, munkahelyi megbetegedésnek minősítik-e a fertőzést – ez viszont az igazgató egyéni döntésén múlik.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy hivatalosan nehéz bizonyítani, valóban az iskolában fertőződött-e meg az érintett tanár, vagy valahol máshol.

A PSZ alelnöke felhívta a figyelmet, hogy ha egy tanár karanténba kerül, de az egészségi állapota megengedi, azonnal kezdeményezze az intézményvezetésnél az otthoni munkavégzés lehetőségét, mert ebben az esetben – ha a tananyagot a tantermen kívüli oktatás keretei között leadja – ugyanúgy megkapja a teljes fizetését a különböző pótlékokkal együtt, mintha az iskolában tanítana.

A másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint rendszerszintű problémák vannak, erről egy nyílt levelet is írtak a döntéshozóknak. Felhívták a figyelmet, hogy nincs rendszeres szűrés a pedagógusok között, így ki sem derülhet, ha valaki a munkahelyén fertőződött meg. Szerintük a tanárok és más iskolai dolgozók számára ingyenesen kellene, hogy biztosítsa a teszteket a munkáltató.

Mindemellett a szakszervezethez beérkezett visszajelzések szerint az intézmények fertőtlenítése sem az elvárható gondossággal történik.

A PDSZ azt is kifogásolja, hogy a digitális tanrend helyi, időszakos elrendelésének jogát elvették az iskoláktól.

A Klebelsberg Központ a Népszavával azt közölte, hogy nem tudnak olyan esetről, amikor napokig húzódtak volna az érdemi intézkedések, a központ és a tankerületek folyamatosan dolgozzák fel a koronavírussal összefüggő megkereséseket és kezelik azokat, állításuk szerint a döntések 24 órán belül megszületnek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, eddig 20 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet koronavírus-megbetegedés miatt. Az operatív törzs ezeken felül 186 intézményben döntött a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, amely 177 esetben egy-egy osztályt, 9 esetben pedig a teljes iskolát érintette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Hajós András: Ha megáll az idő, azt arra kell használni, hogy újratervezzünk

Hajós András: Ha megáll az idő, azt arra kell használni, hogy újratervezzünk

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók