szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A tárca szerint ezrelékben mérhető az átvezényelt szakemberek aránya.

Hétfőn levelet küldött Kásler Miklósnak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, amiben azt kéri, hogy az elektív (halasztható) ellátásokat függesszék fel. Kincses Gyula szerint a növekvő koronavírusos esetszámok fokozott terhet raknak az egészségügyi ellátórendszerre.

Az Emmi közleményben reagált, azt írták, hogy a tárca járványkezelési stratégiája "cseppet sem változott" a tavaszihoz képest, lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, és elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményekbe koncentrálják a betegeket és a szakembereket.

A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítunk át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben. Aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel"

- áll az Emmi közleményében.

A minisztérium azt írta, hogy jelenleg a magyar kórházakban 53 százalékos az ágykihasználtság, a kórházi kapacitások jelentős része szabad.

Van ágy, van eszköz és van szakember. Nem kell egyetlen elektív ellátást sem leállítanunk, ahogy most a MOK elnöke javasolja"

- írták.

Az Emmi közölte, hogy nem sodorja működőképesség határára a kórházakat néhány szakember átvezénylése, azt írják, hogy az orvosok és szakdolgozók aránya ezrelékben mérhető az összes egészségügyi dolgozóhoz képest.

Az orvosok 4 ezrelékét, a szakdolgozóknak pedig csak a 2 ezrelékét vezényeltük a legsúlyosabb koronavírusos betegek gyógyítására. Miközben a kórházi ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg"

- áll a közleményben.

Kincses Gyula levelében egyébként azzal indokolta az elektív ellátás felfüggesztését, mert az intenzív – és aneszteziológusi kapacitásokat köt le, a betegek számára fertőzésveszélyt jelent, újabb kórházi gócok kialakulása esetén jó eséllyel szétszórja a fertőzést, ezzel hozzájárul a járvány további terjedéséhez, valamint emiatt több egészségügyi dolgozó is karanténba kerülhet, ami tovább csökkenti a szükséges kapacitást. Kincses Gyula azt is közölte, hogy nem a teljes elektív ellátás leállítását kérik, csupán a járványkórházakban, vagy azok koronavírus-ellátásban résztvevő telephelyén.

A MOK elnöke szeptember elején is írt Kásler Miklósnak, a Pintér Sándor belügyminiszternek is címzett levélben arra figyelmeztetett, hogy katasztrófával fenyeget a járvány második hulláma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Emmi: Nyitott kapukat dönget az orvosi kamara

A minisztérium több pontos követeléslistával állt elő, mit tegyen a tárca a szerintük katasztrófával fenyegető második hullám előtt. Az Emmi szerint minden, aminek kellett, teljesült.

Több száz dolgozóját elbocsátja a Finnair

Több száz dolgozóját elbocsátja a Finnair

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy

Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy