szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bő három percen keresztül olvasott fel az Állatfarmból egy fideszes polgármester. A vitában azonban előkerült Ciceró és a szemkilövető Gyurcsány is.

“Ez idő tájt történt, hogy a disznók váratlanul beköltöztek a tanyaházba, és ott ütötték föl szállásukat. Az állatoknak megint csak úgy rémlett, mintha valamikor ez ellen is határozatot hoztak volna... “ – kezdte egyik a hozzászólását George Orwell Állatfarm című regényének egyik részletével Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Az idézettel a a közgyűlés új Szervezeti és Működési Szabályzatának szerinte feléjük kedvezőtlen voltára akarta felhívni a figyelmet a politikus.

Az idézetet ironikusnak nevezte Kiss László MSZP-s óbudai polgármester, különösen, mint mondta,”a Magyarország újbeszélt és duplagondolt” művelő párt képviselőjétől, és inkább Orwell másik jól ismert művét, az 1984-et ajánlotta a figyelmébe.

Az SZMSZ-szel kapcsolatos vitát – amiben előkerült Ciceró és a szemkilövető Gyurcsány is, és a fideszes képviselők leginkább azt nehezményezték, hogy nem nyújthatnak be helyben módosító javaslatokat – Karácsony Gergely zárta azzal, hogy kijelentette, visszahozhatják az elődje, Tarlós István idején érvényes SZMSZ-t, és akkor még frakciója sem lehetne a közgyűlésben ellenzéki Fidesznek, nemhogy napirend előtti hozzászólások – de ennek ő nem örülne.

A szerdai közgyűlésen más kabaréba illő jelenet is történt, amikor például a napirendről szavaztak, volt, akiknek nem működött a szavazógépe, és egy szavazás megismétlését kérték. A képviselők előbb szavaztak arról, hogy megismételjék-e a szavazást, majd miután kiderült, hogy valaki másnak sem működött az egyik voksolásnál a gépe, eljött az a pillanat, amikor felmerült, hogy ismételjék meg a szavazást arról a kérdésről, hogy megismételjenek-e egy korábbi szavazást.

Az ülésen ennek ellenére történt számos előrelépés, a Városligeti Építési Szabályzat megszavazásán kívül például – egy fideszes módosítót is elfogadva – rábólintottak a helyi vállalkozásokat megsegítő fővárosi mentőcsomagra is. A Láng Zsolt által előterjesztett módosítás lényege egyébként az volt, hogy a taxisoknak elég legyen 10 helyett 11 év után lecserélni az autójukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megszavazta a Városliget beépítésének megakadályozását a Fővárosi Közgyűlés

A képviselők 68 százaléka támogatta a javaslatot. A fővárosi Fidesz szerint a szerdai döntés törvényellenes, mert szembemegy a kormány előző éjjel hozott határozatával. Karácsony Gergely főpolgármester szerint viszont a kérdéses kormányrendelet éppen a kormánypártok által elfogadott Liget-törvénnyel megy szembe.

Ma már mehet influenza elleni vakcináért – összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Ma már mehet influenza elleni vakcináért – összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Jobb, ha nem ejti le: 110 ezer forintért javítják az új iPhone kijelzőjét

Jobb, ha nem ejti le: 110 ezer forintért javítják az új iPhone kijelzőjét

Ha szereti az informatikát, jelentkezzen: indul az ország legnagyobb IT versenye

Ha szereti az informatikát, jelentkezzen: indul az ország legnagyobb IT versenye