szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A képviselők 68 százaléka támogatta a javaslatot. A fővárosi Fidesz szerint a szerdai döntés törvényellenes, mert szembemegy a kormány előző éjjel hozott határozatával. Karácsony Gergely főpolgármester szerint viszont a kérdéses kormányrendelet éppen a kormánypártok által elfogadott Liget-törvénnyel megy szembe.

Elfogadta a főváros közgyűlés a Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ), amit úgy módosítottak, hogy megakadályozzák az közparkba a Liget Projekt keretén belül tervezett épületek megépítését.

A szavazást élénk vita előzte meg, Láng Zsolt fideszes frakcióvezető szerint a döntés nem lesz törvényes, hiszen ellentétes a kormány előző nap késő este hozott határozatával. A kormányrendelet azt mondja ki, hogy a VÉSZ azon részei, amelyek a tervezett épületek megépítését akadályozzák, nem lesznek érvényesek a Liget Projekt esetében.

Karácsony Gergely főpolgármester viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a rendeletével saját törvényeivel megy szembe, mivel az úgynevezett Liget-törvény éppen a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe adta, és feladatául szabta a VÉSZ megalkotását.

A vitában Láng Zsolt azzal érvelt, hogy senki nem jelentette be, hogy elkezdik építeni a kérdéses épületeket, és hogy amúgy is nőni fog a zöldterület, illetve a kormánnyal való egyeztetés hiányát és a kompromisszumkészséget kérte számon a főpolgármesteren. Karácsony Gergely erre azt válaszolta, hogy ha nem lett volna kompromisszumkész, akkor a már kivitelezés alatt álló épületek befejezését sem fogadta volna el, és több példát is mondott a kompromisszumkészségére, mint az atlétikai stadion vagy a Galvani-híd. Szerinte a liget körüli vita a politikai akarnokságról szól, de nem hagyják a ligetet.

A keddi szavazást megelőzően ugyan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) toborozta híveit arra, hogy menjenek el a szerdai ülésre és védjék meg a Liget Projektet, de a közgyűlést a helyszínen figyelemmel kísérő hallgatóság körében nem igazán lehetett őket észrevenni. Annál inkább a transzparensekkel és zöld pólóban megjelenő ligetvédőket, akik alkalmanként élénk tapssal, illetve különböző bekiabálásokkal kommentálták a közgyűlési munkát.

©

A városligeti huzavona attól kezdődően vált élesebbé, hogy a tavaly ősszel többek között a ligetbeli építkezések leállításával kampányoló Karácsony Gergelyt választották budapesti főpolgármesterének. Az ellenzék országszerte is jelentős sikerével járó önkormányzati választások után Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy nem kívánnak olyan fejlesztéseket végrehajtani a Városligetben, amilyeneket a főváros vezetői nem akarnak.

Azóta a főváros rendelt el változtatási tilalmat a parkban, amit a kormány a tavaszi járványügyi veszélyhelyzet idején egy salátatörvényben semmisnek nyilvánított. Budapest vezetése erre elkezdte előkészíteni a Ligetre vonatkozó kerületi építési szabályzat módosítását, amiről szerdán szavaztak.

A városligeti építkezések aktuális állásáról itt írtunk korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zsidó Távirati Iroda: Orbán pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat

Zsidó Távirati Iroda: Orbán pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat

Lemondott Koppenhága szexuális zaklatással vádolt polgármestere

Lemondott Koppenhága szexuális zaklatással vádolt polgármestere

Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak