szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen csökkentenék a cégek ingatlanbérleti és a teraszokért fizetett díját. A taxisokra is gondolnak.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A jövő héten tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés a városvezetésnek azt az előterjesztését, amely jelentős kedvezményeket adna a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került budapesti turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásoknak – írja a Népszava.

A javaslatban foglaltak értelmében

  • 70 százalékkal csökkentenék a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját,
  • 90 százalékkal csökkentenék a teraszok után fizetendő díjat,
  • a taxisok pedig 70 százalékos engedményt kapnának a jövő évi drosztdíjból.

A közgyűlés jövő heti ülését beharangozó, csütörtöki háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: mindez csak a fővárosi területekre vonatkozna.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy a főváros közlekedési cége 17 milliárdos forintos kompenzációt kap, a járvány miatti vesztesége ugyanis optimista becslés szerint 22 milliárd lehet idén.

Szeptember közepén Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban arról beszélt, hogy „Budapestnek van szabadon felhasználható százmilliárd forintja, ezt a fővárosiak megsegítésére kellene fordítania”. Az összeget annak kapcsán emlegette, hogy igazán nagy bajban szerinte most a budapesti turizmus van, mivel a külföldiekre alapozott idegenforgalom beszakadt. Orbán és más kormánypárti politikusok később is megismételték még ezeket a kijelentéseket. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pedig többször jelezte: „a fővárosnak nincsen pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye”. Azt is mondta, nemhogy nincs elkölthető 100 milliárdjuk, de 150 milliárdos mínuszban vannak.

A Népszava szerint a háttérbeszélgetésen az is elhangzott, hogy Budapest önkormányzata folytatja az idősotthonokban élők és az ott dolgozók tesztelését, szeptemberben a 2000 dolgozó közül 900 munkatárs PCR-tesztjét végezték el, míg a bent lakók esetében 1600-at. Ebből 21 lett pozitív, a szükséges intézkedéseket megtették. Kiss Ambrus elmondása szerint főváros további 20 ezer PCR-teszt beszerzését tervezi. Az előző, ugyanekkora készletből már 5 ezernél is kevesebb maradt, márpedig a hajléktalanellátók és az idősotthonok tesztelését két hetente megismételnék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

Az MNB szerint most jön a kirúgási hullám, százezer ember kerülhet utcára

Már a jegybank se vár gyors gazdasági talpra állást: 2020-ban recesszió lesz, a vállalkozások elkezdenek leépíteni, a háztartások reáljövedelme csökken, 2022-ig marad a magas infláció – derül ki a most kiadott prognózisból. Az árak még jobban elszállhatnak, ha a forint a vártnál jobban gyengül, a gazdaság még lassabban állhat helyre, ha a járvány újabb mélypontot okoz.

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

A totalcaros Winkler Róbert beadta a felmondását

A totalcaros Winkler Róbert beadta a felmondását