szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legújabb mérései stagnálást mutatnak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus vízzel eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4–10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Ezért is vizsgálja rendszeresen a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy egyes nagyvárosokban mekkora a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

A jó hír, hogy a korábbi növekedés megállt, a 40. heti mérések azt mutatták, hogy az előző hét eredményeihez képest mindenhol stagnált az érték.

©

Szerdára 33 114-re emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon: az elmúlt napon 816 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót a járványügyi tájékoztató honlap szerint.

Kedden összesen 9726 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el, összesen eddig 781 023-at. Ez azt jelenti, hogy a tesztek 8,39 százaléka lett pozitív.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától