szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Varga Zsolt András jelölését az Országos Bírói Tanács egyhangúlag utasította el, ennek ellenére valószínűleg megszavazza a parlament.

Mivel kétharmados titkos szavazáson dől el, befut-e a Kúria elnöki pozíciójára Áder János ítélkezési múlt nélküli jelöltje, Varga Zsolt András, még Orbán Viktor is ott ül az ülésteremben, és valószínűleg gond nélkül meg is lesz a szavazás. Az ellenzéki képviselők ezért amikor az erről szóló napirendi ponthoz értek, felálltak, és kivonultak a teremből.

Az MSZP indítványozta a szavazás elhalasztását, de ezt leszavazták a képviselők. A titkos szavazás jelenleg is tart, az előrejelzés szerint valamivel 17:00 előtt lesz hivatalos, hogy Varga lett-e kilenc évre az ország főbírója.

Varga Zsolt András jelöltté válását két közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé, ami a jelölését elutasító Országos Bírói Tanács szerint "nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön".

A főbírójelöltet csütörtökön az Országgyűlés igazságügyi bizottsága is meghallgatta, és ahogy az várható volt, kilenc igen és két nem szavazattal támogatta a jelölését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Riba István hvg360

A Kúria elnökjelöltje nem bánja, ha a jog a kormányzás eszköze

Polt Péter legfőbb ügyész bizalmasa, a szakmai körökben elismert, de bíróként sosem dolgozott Varga Zs. András kerülhet a legfelső bírói testület élére. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága már meghallgatta őt, és ahogy azt borítékolni lehetett, elnyerte a kormánypárti többség támogatását.

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta